Vandaag vertelde mijn vrouw mij dat ongeveer 75% van alle woningbranden, die veroorzaakt zijn door fout gebruik van aanstekers, de schuld zijn van kinderen jonger dan 5 jaar. Met andere woorden: een aansteker in de handen van een klein kind is levensgevaarlijk. Huisbranden, maar ook alleen al brandwonden bij het kind zelf kunnen dodelijk zijn of jouw kind is getekend voor het leven…

Kindveilige aanstekers
Nare situatie waar je liever niet over na wilt denken, maar je kunt het goed verhelpen. Hoe? Kindveilige aanstekers blijken erg effectief te zijn. Een kindveilige aansteker heeft bijvoorbeeld een maximale vlamhoogte, lekt niet en heeft een mechanisme dat het voor kinderen tot vijf jaar moeilijk maakt om hem te laten branden. Oftewel er zit een kinderslot op.

Wetgeving
In de Verenigde Staten is er een wetgeving voor aanstekers dat die altijd kindveilig moeten zijn en dat blijkt zijn effect te hebben. Ook in Europa zie je steeds vaker deze aanstekers, hoewel hier nog lang niet alle aanstekers de titel ‘kindveilig’ verdienen.

Tips
Dus tip voor huishoudens met aanstekers: koop alleen kindveilige aanstekers en verwijder alle ‘oude’ en niet geschikte aanstekers. En om helemaal het zekere voor het onzekere te nemen, om brandveilig te zijn: berg ze standaard op in een la of plek waar de kinderen niet bij kunnen, ook niet als ze op een stoel klimmen. Want ze spelen met vuur…

Lees ook:
EHBO: wat moet je doen bij brandwonden?
Verbrandingen bij kinderen; hoe voorkom je ze?
Rokende ouders buitengesloten door kleuter

Share