nederlandse-kinderen-internet-onderzoek-trotse-vadersSamen met de kinderen uit Scandinavische landen worden kinderen in ons land volgens een uitgebreid Europees onderzoek geclassificeerd als “supported risky explorers”. een stuk avontuurlijker dan in de meeste Europese landen, maar wel onder intensieve begeleiding van ouders.

En dat maakt meteen duidelijk waarom een er zo’n groot percentage in de “no risk” zone zit. “Veiligheid” voor kinderen die gebruik maken van internet heeft niet alleen te maken met het aanbod aan potentieel schadelijke content en bedoelingen, maar ook aan de manier waarop kinderen ermee (leren) omgaan, en in Nederland wordt op een positieve manier aandacht gegeven aan Mediawijsheid: internet is leuk, maar weet wel wat je doet, als kind èn als ouders.

nederlandse-kinderen-internet-onderzoek-trotse-vaders-1

Ouders zijn -ook volgens dit onderzoek- betrokken bij de “media-opvoeding” van de Nederlandse kinderen. Door de actieve en betrokken manier waarop veel ouders dit doen, kunnen kinderen veilig de leuke kanten van internet (leren) ontdekken.

nederlandse-kinderen-internet-onderzoek-trotse-vaders-3

En dan zijn de Nederlandse kinderen als volgt in te delen in categorieën: de grootste groep valt onder de noemer “networkers”. Dit zijn kinderen die graag (en veel) gebruik maken van internet, voor gebruik van Social Media, maar ook voor een heleboel andere activiteiten, zeker de “experienced networkers”. Gamen en onderwijs zijn minder interessante bezigheden op internet voor deze groepen.

nederlandse-kinderen-internet-onderzoek-trotse-vaders-4

Share