Screenshot 2014-09-11 at 11.59.55Kubb is een buitenspel van houten blokken. Het is een combinatie van geluk en tactiek en hoewel de spelregels wat ingewikkeld zijn, kun je al snel met kinderen een leuke eigen variant bedenken waarmee je met veel plezier met z’n allen aan de slag kunt.

Tip: ga niet met dit leuke spel aan de slag, wanneer je een enthousiaste hond in de tuin hebt lopen 😉

Screenshot 2014-09-11 at 12.00.37

Kubb bestaat uit 21 onderdelen: 10 “kubbs” (Kubb is in een Zweeds dialect het woord voor ‘houten blok’), één “koning”, het grootste blok, 4 hoekstokken (daarmee kun je het speelveld markeren) en dan nog 6 stokken waarmee gegooid wordt.

Screenshot 2014-09-11 at 12.01.15

De bedoeling is dat er een beginopstelling gemaakt wordt waarna ieder “team” (je kunt het ook gewoon met één kind spelen hoor), probeert de “kubbs” om te gooien, zodat die in de speelhelft van de tegenstander gegooid mogen worden. (Onder het filmpje staat de officiële spelregels, bij ons geldt de regel dat gewoon alle kubbs één keer omgegooid moeten worden). Ik kan me voorstellen dat wanneer de kinderen wat bedrevener zijn, we de echte spelregels gaan hanteren, maar ons bevalt onze eigen variant prima.

Wanneer alle ‘kubbs’ omgegooid zijn, mag geprobeerd worden de koning om te gooien. En dat is natuurlijk erg spannend, want wanneer dat lukt heb je (met je team) gewonnen.

Natuurlijk zijn de echte spelregels een stukje ingewikkelder, maar met mijn kinderen heb ik een en ander aangepast. We zetten een speelveld af op het gras (moet eigenlijk ongeveer 5 x 8 meter, maar dat bleek voor ons te groot, waardoor de stokken te hard gegooid werden en er wel eens iemand per ongeluk geraakt werd. Wij hebben het speelveld wat kleiner gemaakt. Sowieso handig om de niet-gooiende partij een aantal stappen achteruit te laten doen wanneer de andere proberen de kubbs om te gooien!

startopstelling-kubb-trotse-vaders

Wanneer alle kubbs omgegooid zijn (en dat is nog best lastig) mag geprobeerd worden de koning om te gooien. Wordt deze al eerder omgegooid, dan heeft de andere partij officieel gewonnen, maar wij hebben als regel ingevoerd dat dan een al omgegooide kubb teruggeplaatst moet worden. Dit maakt het minder frustrerend zolang de kinderen nog niet zo handig zijn in mikken.

Ik vind dit een erg leuk spel. In principe maakt het niet zoveel uit wanneer je kinderen verschillende leeftijden hebben, het is ook voor een groot deel geluk, zodat je het al snel met meerdere kinderen kunt spelen. Ik laat mijn kinderen er nog niet alleen mee spelen, het gooien met stokken vind ik prettiger onder toezicht.

De uitvoering is erg degelijk, de blokken kunnen tegen een stootje en ook tegen “buiten-weer”. En het is een spel wat snel gespeeld kan worden en niet te lang duurt (althans op de manier waarop wij het spelen), zodat we het best vaak doen. En dat is leuk, lekker buiten actief bezig zijn!

Screenshot 2014-09-11 at 11.59.55

Wat voor ons ook erg fijn is, is dat het spel ook op ons gras (hobbelig, schuin aflopend) gespeeld kan worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld jeu de boules waarbij de ballen altijd wegrollen. Het spel is een groot succes en ook leuk om te spelen wanneer er meerdere vriendjes na school met de kinderen mee naar huis komen.

Hieronder een filmpje waarin je een beetje een idee krijgt van het spel:

En hier nog de complete beschrijving van het spel, zoals het op de website van emob4toys staat:

Kubb is een populair Zweeds buitenspel. Het spel wordt gespeeld op een speelveld van 5 bij 8 meter, de 2 teams nemen plaats achter de 5 meter lijn. De bedoeling van het spel is om met de stokken alle kubbs van het andere team om te gooien. Als team A een kubb van team B heeft omgegooid, dan werpt team B deze kubb eerst op de helft van team A. Deze kubb is nu een kubb van team A geworden en team B moet nu eerst proberen ook deze kubb om te gooien. Lukt dit niet, dan mag team A oplopen tot deze kubb en vandaar weer proberen de andere kubbs van team B om te gooien. Uiteindelijk wint het team dat de koning om gooit. De kubbs hebben de volgende afmetingen: 7 x 7 x 15 cm, de koning heeft de volgende afmetingen: 7 x 7 x 30 cm. De stick die gebruikt wordt om te gooien heeft een diameter van 30 cm. Verder omvat dit spel ook nog 4 paaltjes om het terrein af te bakenen en een draagzak uit katoen. De blokken van dit spelletje zijn gemaakt uit dennenhout.

Kubb kun je hier bestellen >>>>

Share