Screenshot 2015-01-07 at 13.07.06Mijn jongste zoon van 8 jaar wilde dolgraag een typecursus doen. Niet dat hij een intrinsieke behoefte had om blind te leren typen, maar bij ons abonnement op “de Donald Duck” zat laatst een prachtig stickervel met stickers die je over de toetsen van je toetsenbord kon plakken. De vraag om de cursus DuckTypen uit te proberen, kwam dus als geroepen!

Tien vingers
Als ouder vind ik het overigens niet “alleen maar leuk” om goed te leren typen. Mijn kinderen zijn allemaal zeer bedreven met de computer, en zeer snel, maar gebruiken vooral hun wijsvingers om de toetsen te bedienen en met het oog op de toekomst waarin computers een grote rol spelen voor deze generatie kinderen, is het prettig wanneer ze met tien vingers leren typen.

RSI
Niet alleen gaat het sneller, maar de risico’s voor overbelasting (RSI) zijn minder. De cursus DuckTypen leert de kinderen uiteindelijk blind typen. Helemaal prettig wanneer ze dat al kunnen voor ze naar de middelbare school gaan!

ducktypen-trotse-vaders-1

Aanmelden ouder
Je moet je als ouder (verzorger/leerkracht) eerst zelf aanmelden bij DuckTypen.nl. Je krijgt een eigen account, omdat je op die manier op de hoogte kunt blijven van de vorderingen van je kind. Vanuit je eigen account (wat eenvoudig en snel aan te maken is) maak je (samen met je kind) een account voor je kind aan.

Aanmelden kind
Mijn zoon heeft het aanmelden zelf gedaan. Hij kon daarbij een eigen naam verzinnen waarmee hij “op de redactie van de Duckstadkrant” mag werken, hij kan daarbij een eigen profiel maken, met een eigen “foto” waardoor hij een “inwoner van Duckstad” wordt. Erg leuk, hij heeft er zelfs een “eigen huis” wat hij kan inrichten.

Screenshot 2015-01-07 at 12.57.10    Screenshot 2015-01-07 at 13.00.40

Starten
Gestart wordt door te leren op welke toetsen je je vingers moet neerzetten (wijsvingers op de f en de j) en de eerste oefeningen concentreren zich op deze twee letters waardoor het voor mijn zoon prima te doen is om steeds de maximale score te halen. Er zijn verschillende oefeningen per stap, die ook steeds terugkomen.

ducktypen-trotse-vaders-2

Mini-games
Zo is er bijvoorbeeld een oefening waarbij er regenwolkjes komen met de te oefenen letters er in. Wanneer je kind de juiste letters intypt, worden de wolkjes door een uitvinding van Willie Wortel weggeblazen.En een oefening waarin auto’s met letters voorbij komen rijden. Doordat de game afleidt van het typen, automatiseren de kinderen de bewegingen met de juiste vingers bij de juiste letters spelenderwijs.

ducktypen-trotse-vaders-4

Score
Na ieder oefenblokje komt een score in beeld. Kinderen worden beloond door ‘sterren’ en uitgenodigd om te proberen oefeningen te herhalen om hun score te verbeteren. Mijn zoon vindt het erg prettig dat hij op die manier overal 5 sterren kan proberen te scoren. Ook verdienen de kinderen ‘geld’ met hun prestaties waarmee ze leuke dingen voor hun huis of kleding voor hun personage kunnen kopen. Mijn zoon was dolblij toen hij voldoende geld had voor een konijn!

Screenshot 2015-01-07 at 12.59.05

Motivatie
Behalve de motivatie door de complimenten die je kind van zijn of haar begeleider (“Professor Warbol”) krijgt en de scores, kun je als ouder niet alleen de vorderingen van je kind bijhouden (en bijvoorbeeld je kind aanmoedigen om weer een stukje van de krant te maken), maar ook berichtjes sturen.

Screenshot 2015-01-07 at 12.58.06 Screenshot 2015-01-07 at 13.05.30

Plezier
Mijn zoon is nu een aantal dagen bezig met deze typecursus en heeft nog geen enkele aansporing nodig gehad om er mee bezig te zijn. De mini-games zijn leuk, de manier van belonen nodigt uit om onderdelen die lastig zijn meerdere malen te herhalen om zo een betere score te behalen en door alle variatie in oefenaanbod heeft mijn zoon niet eens door dat hij een serieuze typecursus aan het doen is.

Serieus
Maar serieus is het wel degelijk. De cursus is bijzonder uitgebreid en geeft de mogelijkheid voor je kind om tot een online typediploma DuckTypen te komen. Wanneer je kind dat niveau bereikt, kan hij of zij goed en snel met tien vingers blind typen. Het traject er naar toe is prima te doen voor kinderen die vertrouwd zijn met de letters van het alfabet (vanaf groep 3, sommige kinderen al iets eerder).

Screenshot 2015-01-07 at 13.18.26

Aanrader
Zowel mijn zoon als ik zijn erg enthousiast over deze leuke manier van leren typen! Wil jij ook uitproberen of deze cursus iets voor je kind(eren) is, maak dan gebruik van de gratis proefles op ducktypen.nl. Via ducktypen.nl kun je je ook eenvoudig aanmelden voor de cursus. Heb je meer dan één kind die de cursus wil volgen, dan krijg je korting via het familiepakket (DuckTypen Family). Klik hier voor meer informatie >>>>

Share