tip-de-muis-DVD-trotse-vaders-2Tip de Muis is een vrolijke peuterserie met thema’s als naar school gaan, regels accepteren en het omgaan met vrienden. De herkenbare situaties waarin Tip terecht komt zijn zowel leerzaam als hartverwarmend

Recensie
Vol behendigheid stopt Nylan (2 jaar) zelf de nieuwe DVD van Tip de Muis in onze DVD-speler. Net verhuisd, nog geen televisiezenders, maar gelukkig wel een speler om de dvdtjes die wij hebben in af te spelen. Hij klimt in de grote stoel, slaat een dekentje om zich heen en grijpt al duimend naar zijn favoriete knuffel doekje ‘Nano’.  Hij kijkt hoe het filmpje zich op start en vraagt met een natte duim ‘mama nog even op play drukken‘ wanneer het hoofdmenu in beeld komt.

Een half uurtje later (hele DVD is 56 minuten) hebben wij samen de helft van de filmpjes gezien, ge-wel-dig vinden wij allebei. Zoals ze achterkant van de DVD ons al omschrijft komen wij terecht in alledaagse onderwerpen die wij als Trotse Moeders herkennen, maar waarin Nylan ook zelf overeenkomsten legt, een voorbeeld: Tip vergeet zijn voetjes te wassen en zijn hele bedje is vies, Nylan zegt daarop: “Ik ook altijd handjes wassen voor het slapen“. Als Tip het moeras heeft ontdekt hoor ik Nylan de opmerkingen van Moeder Muis herhalen: ‘eeeuhl bah vies, je stinkt, Tip‘.

Tip-de-Muis-800x500

Het hoofd thema van deze DVD is ‘Tip wil niet luisteren‘. Weer zo herkenbaar. Of de DVD direct effect heeft op onze kinderen (zowel positief als negatieve zin) weet ik nog niet, maar de herkenning is er dus zeker. Tijdens de filmpjes wordt er door de ouders van Tip veel uitgelegd en zelf denk ik dat dit nog steeds de sleutel is tot een gehoorzaam en luisterend kind. Een simpel ‘nee’ of ‘ja’ of ‘omdat het zo is’ voldoet niet bij mijn zoontje, maar zodra ik een (korte) uitleg geef over ‘het waarom’ is Nylan het vrijwel altijd met mij eens en legt hij het de eerste volgende keer bovendien aan zichzelf uit; ‘nee, Nylan niet staan op stoel, anders vallen, altijd op knietjes of billen sittuh‘.

tip-de-muis-DVD-trotse-vadersGrappig terugkerend element in de filmpjes zijn de twee brom-‘beer’- slakken welke telkens hun eigen verhaaltje en dialoog hebben in het grote verhaal. Met name één slak wil veel meer dan hij eigenlijk kan in zijn slakken bestaan, en de andere is wijzer, maar ook meer aan het ‘bromberen’ en de leest zijn vriendje vaak de les. Nylan is echter puur gefocust op Tip de Muis en zijn zusje Tippy, de slakken zijn hem nog niet opgevallen. Wel zijn zij voor de ouders misschien het meest humoristische van de filmpjes.

Bij de bibliotheek halen Nylan en ik wel vaker een boekje van Tip de Muis, en enkele verhaaltjes zag ik terugkomen op de DVD. Het thema ‘dat is mijn speelgoed’, maakte veel indruk op Nylan en grijpt die voorbeelden nog vaak erbij wanneer het mis dreigt te gaan met samen spelen en delen met vriendjes. Tip de Muis is herkenbaar voor het hele gezin, het is een grappig figuurtje en alle alledaagse onderwerpen komen aan bod. Een aanrader voor in de DVD kast!!

Tip de Muis – Tip Wil Niet Luisteren
Bekijk op bol.comDVD, 56 minuten, Just Entertainment
Bestel de DVD hier >>>>

Share