cord-cutting-trotse-vaders-advertorialIn Amerika zijn er steeds meer huishoudens die het tv-abonnement de deur uit doen en volledig overstappen op het internet. In Nederland is deze trend tot dusverre nog niet gespot, maar door de introductie van diensten als Uitzending Gemist en Netflix behoort het sinds kort wel tot de mogelijkheden. Gaan we in Nederland Amerika achterna?

De trend van cord cutting
Het opzeggen van het tv-abonnement of ‘cord-cutting’ zoals het ook wel wordt genoemd is in Amerika
een hot topic. Veel Amerikanen vinden een tv-abonnement te duur en ze krijgen online voor een lagere
prijs toegang tot vrijwel dezelfde programma’s. Een logische stap is dat veel Amerikaanse huishoudens
beslissen om het tv-abonnement stop te zetten en meer te investeren in streamingdiensten als Netflix,

Hulu, Amazon Prime en HBO Go
Vooral die laatstgenoemde is opmerkelijk, het feit dat er in Amerika tegenwoordig überhaupt een los
abonnement kan worden afgesloten op HBO Go geeft namelijk eens temeer aan dat ‘cord-cutting’ daar
serieus wordt genomen door tv-aanbieders. HBO gaf voorheen alleen toegang tot deze dienst wanneer er een abonnement op de tv-zender werd afgesloten, maar door de grote concurrentie van Netflix is van dit beleid afgestapt om geen klanten mis te lopen.

Is Nederland klaar voor streaming on demand?
Gaan we ook in Nederland die kant op? Dat zal waarschijnlijk voor een deel in de handen van ons Trotse
Vaders liggen: de wat technischere zaken als het afsluiten van een tv- en internetabonnement behoren immers meestal tot ons takenpakket. Als we naar de cijfers kijken dan lijkt het er echter op dat hier geen hele grote vaart in zal lopen.

Kabelaars en andere aanbieders van (digitale) tv zien voorlopig het aantal tv-abonnementen, ondanks de stijgende de populariteit van streamingdiensten nog altijd stijgen (PDF). En hoewel we niet meer thuisblijven voor de tv, blijft het toch lekker om na het thuiskomen gewoon even de tv aan te kunnen zetten en direct te kunnen kijken zonder eerst een aantal menu’s te doorlopen en zelf een programma, film of serie te selecteren.

Daarnaast liggen de kosten van een tv-abonnement in Nederland een stuk lager. In Amerika betaalt men gemiddeld bijna 90 dollar per maand voor het tv-abonnement (PDF), hier ligt het gemiddelde een veelvoud lager. Bij Vodafone betaal je voor het standaard tv-pakket 12,50 euro per maand. Voor 30 euro (zo’n 33 dollar) heb je internet, tv én vast bellen in 1 pakket (Bron).

cord-cutting

Nederlandse providers zijn bovendien begonnen met het interessanter maken van tv-abonnementen door meer diensten mee te leveren. Maar of die cijfers ook een betrouwbaar beeld geven? Wat denken de Trotse Vaders zelf, zouden jullie, ook met oog op de kinderen, het tv-abonnement kunnen opzeggen en over volledig kunnen stappen op het internet?

Share