borstvoedingJullie kindje is geboren, de Trotse Moeder ligt (hopelijk op een roze of lichtblauwe wolk) te zweven. En jij, als Trotse Vader, probeert de rest van het gezin te managen. In een eerder artikel hebben we al tips gegeven om de kraamtijd relaxed door te komen (klik hier voor die tips), in dit artikel proberen we je te helpen om je partner op een praktische manier te steunen bij het borstvoeden.

Wanneer je partner er voor gekozen heeft om (te proberen) borstvoeding te geven, is dat zeker in de eerste periode een intensieve gebeurtenis. Vaak gaat het niet ‘vanzelf’, moet er geoefend worden met aanleggen, kan het zelfs pijn doen. Veel moeders worden daar onzeker van, zeker nu de hormonen ook nog volop door het lichaam gieren.

En er gaat veel tijd zitten in het geven van borstvoeding, zeker de eerste weken. Nog een nadeel voor veel moeders (en ook voor vaders) is dat het voeden van de baby een alleenrecht is van de moeder. Dat betekent dat jij als vader het niet zomaar over kan nemen, totdat moeder en kind eventueel zo ver zijn dat er ook gekolfde moedermelk gegeven kan worden. Toch kun jij een belangrijke rol spelen in deze fase! Hier onze tips:

  • Steun de moeder van je kind door haar te complimenteren, door haar onzekerheid serieus te nemen en te blijven vertellen dat ze het goed doet. Mocht het helemaal niet lukken, schakel dan de hulp in van een borstvoedingsdeskundige;Screenshot 2015-03-19 at 08.42.45
  • Wanneer je borstvoeding geeft, moet je zorgen voldoende te drinken. Zorg dus dat je voor je partner voldoende in huis hebt om te drinken tijdens de voedingen. Denk aan pakken drinkyoghurt, sapjes of gewoon water, waar ze dan ook maar zin in heeft;
  • Ook kleine dingen om te eten zijn prettig tijdens het voeden: een bordje met wat fruit in kleine stukken, een granenreep, een beschuit met muisjes. Verras haar met lekkere hapjes en ze voelt zich niet alleen gewaardeerd, maar je draagt ook echt bij om haar voldoende energie te geven voor de borstvoeding;
  • Zorg dat je tijd en aandacht hebt. Laat het huishouden maar een beetje liggen; wanneer het sanitair en de keuken schoon zijn, is het belangrijkste gedaan. Gun jezelf de rust om thuis boodschappen te doen op ah.nl. Tevoren kun je een basislijst klaar hebben van dingen die je iedere week nodig hebt. Vul die aan met waar je partner zin in heeft en wat eenvoudig en snel klaar te maken is.
  • Spreek af wat je met de nachtelijke voedingen doet. Wanneer je zelf energie wilt overhouden en je partner kan het aan, zou je kunnen doorslapen terwijl zij ’s nachts borstvoeding geeft. Probeer dan wel bij de eerste voeding in de ochtend te zorgen dat jij degene bent die de baby uit bed haalt en verschoont, zodat je partner lekker kan blijven liggen.
  • Na het geven van borstvoeding zijn moeder en kind vaak lekker slaperig. Het is dan vaak heel prettig wanneer de moeder even een dutje kan doen en jij het kindje in bed legt, zodat ze allebei lekker in die slaperige toestand kunnen blijven.
  • Hieronder een voorbeeld van een aantal artikelen die je zou kunnen bestellen om gevarieerde snacks in huis te hebben. Bestel meteen een tube Bepanthen mee. Wanneer je partner geen pijn heeft aan haar tepels, kun je deze altijd nog voor de baby-billetjes gebruiken!

Screenshot 2015-03-19 at 08.39.23 Screenshot 2015-03-19 at 08.39.53 Screenshot 2015-03-19 at 08.39.40 Screenshot 2015-03-19 at 08.40.32Net bevallen 728x90

Share