RTL meldt dat aan de Technische Universiteit begonnen wordt met de bouw van de eerste quantumcomputer ter wereld. TU Delft richt hiervoor in samenwerking met overheid en TNO, een nieuw centrum voor kwantumtechnologie op: TU QuTech.

tu-delft-gaat-eerste-quantumcomputer-ter

Er is door alle technologische ontwikkelingen een steeds grotere behoefte aan meer “rekenkracht”. Kijk alleen maar naar de algoritmes achter grote zoekmachines, die zijn niet eens meer helemaal door mensen uit te rekenen.

IBM en ook andere grote bedrijven zijn daarom al geruime tijd bezig met het doorontwikkelen van zogenaamde supercomputers (zoals Watson), maar een kwantumcomputer gaat nog een stap verder. Zie ook het eerder geplaatste artikel van mijn naamgenote over “Waarom de kwantumcomputer niet kan en toch werkt“.

Professor Leo Kouwenhoven gaat een belangrijke rol spelen binnen QuTech. Logisch na zijn onderzoek naar Majorana-quasideeltjes. Kouwenhoven is iemand die deze voor de meeste mensen moeilijk te bevatten technologie op een eenvoudige manier kan uitleggen, dus ik hoop via hem nog vaker over dit onderwerp te kunnen berichten. Nog een citaat van Kouwenhoven uit het interview met collega Karina Meerman:

Kwantummechanica is raar en vreemd, maar niet alles dat raar en vreemd is, is kwantummechanica.

Share