nationaal-archief-24-uur-met-willem-verslag-copyright-trotse-vaders-1Regeren over een land hoe doe je dat? Of beter gezegd hoe deed tweehonderd jaar geleden koning Willem I dit? Op deze vraag probeert het Nationaal Archief in Den Haag antwoord te geven met de tentoonstelling 24 uur met Willem – Koning van Nederland en België..

De afgelopen twee jaar is uitgebreid aandacht besteed aan het ontstaan van het koninkrijk der Nederlanden in de periode 1813 – 1815. Op 26 september jongstleden werd de nationale viering afgesloten met een groot feest in Amsterdam. Historisch gezien is met de proclamatie van 24 augustus het koninkrijk gevormd en van start gegaan. Een goed moment dus om de viering van 200 jaar Koninkrijk officieel af te sluiten. Maar eigenlijk begint op dat moment het echte werk pas.

In de kwart eeuw die nu volgt wordt er onder aanvoering van koning Willem I hard gewerkt de nieuwe staat ook echt van de grond te krijgen. Hoe dat nu in zijn werk is gegaan laat deze tentoonstelling zien.

nationaal-archief-24-uur-met-willem-verslag-copyright-trotse-vaders-4

In de bijbehorende folder staat vermeld dat de werkkamer van Willem I centraal staat. Wie dit letterlijk neemt komt bedrogen uit. De ´werkkamer´ bestaat uit een vitrine met de attributen die de koning voor zijn werk nodig had, een aanduiding met wat voorbeelden hoe die kamer er ongeveer uit zag, zijn werkkleding en een bureau. Aangezien Willem I over verschillende paleizen beschikte, had hij ook verschillende werkplekken.

nationaal-archief-24-uur-met-willem-verslag-copyright-trotse-vaders-2

Wat deze expositie inzichtelijk maakt, is de wijze waarop Willem I te werk ging. Hierin functioneerde zijn werkkamer als een papierfabriek die vrijwel doorlopend allerlei koninklijke besluiten produceerde over van alles en nog wat. Dit proces vormde in feite de basis van het land dat ons koninkrijk uiteindelijk geworden is.

nationaal-archief-24-uur-met-willem-verslag-copyright-trotse-vaders-13

De tentoonstellingsruimte bestaat uit een grote, prettig verlichte zaal, waarin heel overzichtelijk verschillende vitrines staan opgesteld. Stapje voor stapje wordt op een overzichtelijke manier het verhaal van Willem verteld. Opmerkelijk is dat het tonen van de oude documenten uit het archief wordt afgewisseld met moderne digitale presentaties waarin de moeilijk leesbare tekst wordt vertaald naar het moderne Nederlands. Grappig is dat de toelichtende tekstbordjes duidelijk een digitale herkomst hebben, gezien de pijltjes onderaan met de aanduiding ´meer informatie´.

nationaal-archief-24-uur-met-willem-verslag-copyright-trotse-vaders-6

Videopresentaties die vanuit een leunstoel met koptelefoon te volgen zijn geven een toelichting op de historische figuren die Willem terzijde stonden in de ontwikkeling van de nieuwe natie. Op doeltreffende wijze worden ook de historische gebeurtenissen getoond die uiteindelijk tot de oprichting van ons koninkrijk hebben geleid. Echt groot is de tentoonstelling niet. Het is heel goed te doen in één á anderhalf uur. Hierdoor is er voldoende tijd over Den Haag in te gaan of de Willem I route te lopen.

nationaal-archief-24-uur-met-willem-verslag-copyright-trotse-vaders-3

Voor wie graag letterlijk in aanraking komt met de geschiedenis van ons land, is deze tentoonstelling een aanrader. Wie bovendien de nationale viering gevolgd heeft, herkend de historische momenten die nogmaals de revue passeren. Bovendien leert het Nationaal Archief ons wat de feitelijke betekenis van koning Willem I is geweest. Zeer de moeite waard dus.

nationaal-archief-24-uur-met-willem-verslag-copyright-trotse-vaders-12 nationaal-archief-24-uur-met-willem-verslag-copyright-trotse-vaders-15

De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot en met 17 juli 2016.Meer informatie is te vinden op gahetna.nl/Willem

nationaal-archief-24-uur-met-willem-verslag-copyright-trotse-vaders-8

Hieronder een kleine impressie van de tentoonstelling. Op de video lijkt alles donkerder dan het is, de tentoonstelling is in een prettige, goed verlichte ruimte:

Deze tentoonstelling is uitermate geschikt om met je kind(eren) naar toe te gaan. In de vakanties zijn er speciale workshops voor kinderen vanaf 8 jaar, klik hier voor meer informatie >>>>

Ook voor scholen is een speciaal programma (en zelfs een strip over Willem I), voor het onderwijsaanbod over Willem I, klik hier voor meer informatie >>>>

nationaal-archief-24-uur-met-willem-verslag-copyright-trotse-vaders-11

[Dit verslag is geschreven door Hendrik Jan Ahles]

Share