dummie-de-mummie-filmposter-trotse-vadersIn Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba is Dummie inmiddels helemaal thuis in Polderdam, het dorp waar Goos hem gevonden heeft. Ze gaan samen naar school en zijn de beste vrienden. Tot ze opeens beseffen dat Dummie niet kan eten en dus nooit groot zal worden.

Meester Krabbel snapt het probleem, maar ontdekt dat er een beeld is met olie erin wat Dummie kan helpen. Goos wil op zoek naar het beeldje, maar dat blijkt op de bodem van de zee te liggen. Dummie besluit dat hij dan maar vooral heel beroemd wil worden. De schilderswedstrijd van de krant móet hij daarom winnen. Met een mooi portret van juffrouw Friek gaat dat vast lukken!

Recensie
Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba is de tweede film die gebaseerd is op het derde boek van de succesvolle kinderboekenserie Dummie de mummie van Tosca Menten.

dummie-film-recensie-copyright-trotse-vaders-rikkertMijn dochter en ik hebben de eerste film niet gezien. Beter gezegd… voordat wij naar deze film ging, had ik nog amper van het bestaan van Dummie de mummie gehoord.

Mijn dochter heeft wel al eens twee boeken via de bibliotheek gelezen van Dummie de mummie, dus die kon mij wel al het een en ander vertellen voordat de film begon. Deze film gaat verder na de eerste film, maar is zeker heel erg goed los te kijken. Je merkt af en toe wel dat er een film hiervoor uitgebracht is, maar je mist dit niet. Ik kan me wel voorstellen dat je de film wel iets extra beleeft als je de eerste film wel gezien hebt.

Deze kinderfilm zit vol met woordgrapjes en komische situaties die vooral heel erg aanslaan bij kinderen van 8 jaar tot 12 jaar. Er zaten trouwens ook oudere kinderen in de zaal die je ook echt zag genieten.

Vooral de scene in het winkelcentrum zette de bioscoopzaal op zijn kop. dummie-de-mummie-winkelcentrumHilarisch vond iedereen dit. En ook de ouders lachten smakelijk mee.

Het is een film die vooral kinderen aan zal spreken, maar het absoluut geen straf is om als vader of moeder (of opa of oma natuurlijk) om mee te kijken. De film is redelijk voorspelbaar en bouwt zich ook in dezelfde lijn op naar een makkelijk te raden einde. Voor de ouders misschien wat jammer, maar ik gok dat vrijwel alle kinderen in de zaal het boek al eens gelezen hebben, dus dat maakt eigenlijk niet zoveel uit.

Voor de aanwezigen kinderen duurde de film precies lang genoeg, waardoor hij vooral erg avontuurlijk en grappig bleef en nergens de neiging tot langdradig kreeg. Ik kreeg de indruk dat iedereen – kinderen en ouders – met veel enthousiasme de zaal verliet. Ik hoorde alleen maar “leuk” en “geweldig” om me heen. Wat wil je nog meer bij een film uitje met je kind. Een aanrader dus.

Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba draait op dit moment in 94 bioscopen door heel Nederland. Hieronder de trailer:

Share