Wat is het toch heerlijk dat er zoveel leuke theaterproducties zijn voor kinderen! Mijn eerste kennismaking met het theater was pas tijdens mijn middelbare-school-periode, maar nu zijn er allerlei voorstellingen die echt leuk zijn, zowel voor kinderen als voor (groot)ouders.

Zondag 6 maart ben ik met mijn jongste zoon (9 jaar) naar de voorstelling André, het Astronautje gegaan. De zaal zat vol met kinderen die beduidend jonger waren dan mijn zoon, veel in de kleuterleeftijd. Ik sprak een Trotse Vader die vertelde dat hij zelf dol is op alles wat met ruimtevaart te maken heeft en het enorm leuk vindt om op deze manier iets van zijn fascinatie over te brengen op zijn dochters (3 en 5 jaar).

andre-astronautje-andre-kuipers-theater-recensie-voorstelling-copyright-trotse-vaders-7 andre-astronautje-andre-kuipers-theater-recensie-voorstelling-copyright-trotse-vaders-8

Mijn eigen zoon was ook al jong geïnteresseerd in ruimte en ruimtevaart. Omdat ik die interesse ook heb, gaan we vaak samen naar tentoonstellingen etc en nu dus naar deze voorstelling. André het Astronautje is gebaseerd op het gelijknamige boek waar André Kuipers het idee voor kreeg toen hij bijna een half jaar in de ruimte was.

andre-astronautje-andre-kuipers-theater-recensie-voorstelling-copyright-trotse-vaders-9

Zowel dit boek als het tweede kinderboek van André Kuipers, zijn al heel vaak gelezen door mijn zoon en het was mooi om te zien dat decor en verhaal herkenbaar waren. De sfeer die Natascha Stenvert in het boek maakt met haar tekeningen, komt terug op het podium.

De voorstelling wordt gespeeld door twee volwassenen, die meerdere rollen hebben. Wanneer ze ‘zichzelf’ spelen, zijn ze allebei grondpersoneel van NASA die het probleem van ruimteafval proberen op te lossen om een ruimtereis te winnen. Ze spelen erg goed, ook wanneer ze andere rollen op zich nemen, zoals opa Wubbo en (de favoriet van mijn zoon en van mij) Muis, het vriendje van André.

Kleine André en zijn vriendinnetje Valentina worden gespeeld door twee kinderen die dit werkelijk fantastisch doen. De hele voorstelling is van een hoog niveau, het verhaal is vlot, er zitten leuke grapjes in, het is nergens te spannend of eng voor jonge kinderen. Het decor is prima en het verhaal is erg geschikt voor jong èn oud. De liedjes zijn vrolijk en nodigen uit tot meezingen (of in ieder geval meeklappen).

andre-astronautje-andre-kuipers-theater-recensie-voorstelling-copyright-trotse-vaders-5

De theatervoorstelling vertelt het verhaal van André en Muis die naar de maan willen gaan om uit te zoeken of de maan van kaas gemaakt is. Ook al denken sommige mensen dat dat niet zo is, je kunt het pas zeker weten wanneer je het onderzoekt. Met hulp knappen ze de raket van opa Wubbo op en krijgen ze ruimtepakken. En dan vertrekt de raket…..

andre-astronautje-andre-kuipers-theater-recensie-voorstelling-copyright-trotse-vaders-2

Of de maan bereikt wordt en daadwerkelijk van kaas gemaakt is, moet je echt zelf gaan zien! Al is het maar om te genieten van de reactie van Muis wanneer ze op de maan is en een hapje proeft…

Ik vond het leuk. Ik ben fan van André Kuipers en ik weet best veel over de ruimte omdat ik er boeken over heb. Ik weet dus best waar de maan van gemaakt is, maar ik vind het wel slim dat ze zeggen dat je pas iets kunt weten als je het zelf gezien of gedaan hebt. Je moet namelijk niet alles zomaar geloven, net als reclames en zo.

andre-astronautje-andre-kuipers-theater-recensie-voorstelling-copyright-trotse-vaders-3

Het was een hele leuke voorstelling met grapjes en ook dingen die je kunt leren. Het allergrappigste vond ik toen de muis op de maan was, die deed héél erg dramatisch en toen moest ik erg lachen. En het kwam wel goed met de muis. De liedjes waren ook leuk, daar werd je helemaal vrolijk van.

andre-astronautje-andre-kuipers-theater-recensie-voorstelling-copyright-trotse-vaders-1

Share