puppy-snoopy
Puppy Snoopy komt later in het verhaal voor….

K’NEX is prachtig speelgoed waarmee je door je eigen fantasie te gebruiken, prachtige creaties kunt maken. In mijn gezin bouwen we echter voornamelijk pakketten naar de voorbeelden die erbij zitten, hoewel mijn jongste zoon en zijn vriendjes ook graag allerlei achtbaan-onderdelen aan elkaar vast maken om één lange ‘roetsj-baan’ vanaf het balkon tot ver in de tuin te maken!

Maar hoe je ook met K’NEX speelt of bouwt, er zijn een aantal tips die je vast goed kunt gebruiken. En verderop deel ik een eigen ervaring waar jij hopelijk je voordeel mee kunt doen, zodat je die zelf niet zult hebben!

Tip 1: zorg voor voldoende ruimte waar je bouwproject kan blijven liggen
Stel je voor, je bent lekker met je kind(eren) aan het bouwen en dan moet de tafel ineens leeggemaakt worden vanwege het avondeten…. Handig is om een goede plek te kiezen voor je project, want bij sommige bouwpakketten ben je echt wel een aantal keer een paar uur bezig!

Tip 2: maak de zakken open boven een dienblad
Dit is echt een tip, die je zelf kunt verzinnen wanneer je dat eenmaal niet gedaan hebt, zoals ik….. Bij het openen van een zak K’NEX zul je altijd zien dat er iets op de grond rolt (en in mijn geval dus in de radiator-put…). Jammer van je tijd, gewoon een groot dienblad er onder leggen!

Tip 3: sorteer eerst alle onderdelen uit
Dit lijkt een saaie klus, je wilt natuurlijk meteen beginnen met bouwen. Maar toch zorgt deze tip voor veel meer plezier! Wanneer je alle onderdelen gesorteerd hebt, kun je daarna namelijk heel snel de lossen onderdelen per bouwtekening vinden. Even doorbijten dus!

knex-tips-copyright-trotse-vaders-2

Tip 4: markeer de verschillende onderdelen
Ook al zoiets waar je misschien geen zin in hebt, maar wanneer je éénmalig uitzoekt welk staafje welke lengte heeft, ga je bij het bouwen niet meer de mist in. Scheelt mij (en de kinderen) altijd erg veel tijd / frustratie!

Tip 5: zorg dat je de bouwtekeningen goed interpreteert
Het lezen van de bouwtekeningen van K’NEX vond ik in het begin wel lastig. Ook daarom is het fijn dat je alle onderdelen goed hebt uitgesorteerd. Je hoeft dan in ieder geval niet te twijfelen welk stukje je nodig hebt. De tekeningen zijn in 3D, je bouwwerk ook. Tenzij je in je hoofd dit soort tekeningen goed kunt roteren / spiegelen, zou ik je adviseren om je bouwwerk bij iedere bouwtekening op de manier neer te zetten zoals deze weergegeven is.

knex-tips-copyright-trotse-vaders-1

Dit wil je niet meemaken:
Oké, dit is een beetje gênant. We hadden een prachtige K’NEX doos ter recensie gekregen deze zomer. Mijn dochter was enthousiast begonnen met bouwen en we hadden alles op een groot dienblad gedaan. Zo konden we zowel buiten als binnen verder bouwen.

knex-clockwork-trotse-vaders-copyright-collage

’s Avonds ging het dienblad naar binnen en hadden we het op een tafeltje gezet….. waar onze puppy bij kon. En het is net zoals met kinderen, er zijn van die stiltes die niet veel goeds voorspellen! Pup Snoopy (op de foto ziet ze er zo onschuldig uit….) had meerdere onderdelen als bijtspeeltje gebruikt en met name de losse rails-stukken vond ze interessant. Kortom: de stukken passen nu niet meer zo perfect op elkaar als K’NEX ze bedoeld had.

snoopy-rails-knex-copyright-trotse-vaders

We hebben ervan geleerd!
We hebben onderstaande achtbaan aan Sinterklaas gevraagd om in de kerstvakantie te kunnen bouwen, mooie papa-kinderen-tijd. Deze gaan we in een ruimte kunnen maken waar de hond helemaal niet kan komen!

Hier links naar een aantal verschillende sets:

Bekijk op bol.com

Share