Al een beetje gewend aan de snelheid van je 4G mobiele telefoon? Wacht maar tot eind 2018 gaan we 20x sneller met 5G

Hayes_1200baut_modemAls je zo oud bent als ik (65!) dan realiseer je je bijna dagelijks hoe snel de technologische revolutie met computers, digitaliseren en vooral internet en internetverbindingen gaat. En de verbazing hoe snel je went aan toegankelijkheid van informatie en vooral aan de snelheid waarmee het op je computer verschijnt.

Ik heb nog op de zaak – eigenlijk niet zo heel lang gelden (20-30jaar) – nog geklooid met 300baut Hayes modems (= 300bits/sec) via een telefoondraadje (kon je even niet bellen of gebeld worden!) en wat waren we blij toe de 1200 en daarna de 2400baut modems verschenen naast je computer van pakweg 5.000 guldens.

Daarom “Al een beetje gewend aan de snelheid van je 4G netwerk voor je telefoon?”  Want de groep van specialisten van de technologie bedrijven in deze wereld die gaat over de standaarden voor de (snelheid) van de mobiele telefonie (3GPP) heeft nu de voorlopige standaard voor de 5G netwerk-technologie gepubliceerd. Dus de opvolger van het nog maar zeer recent uitgerolde 4G netwerk, en waarmee je nu dus nog niet zo lang op te telefoontje mee aan de slag bent. 5G staat voor 5th Generation!

3GPP websiteEn de specificaties zijn duizelingwekkend. Waar het 4G netwerk ruwweg een snelheid haalt van 1GBites/seconde (download) per seconden moet dat bij het 5G netwerk worden opgeschroefd naar 20Gbites/seconde.

Bedrijven als Samsung experimenteren reeds met het nieuwe netwerk en de verwachting is dat eind van het jaar de specificaties definitief kunnen worden en dat het nieuwe netwerk met bijbehorende apparaten vanaf eind 2018 beschikbaar gaan komen.

Natuurlijk hoort hier een waarschuwing bij: de daadwerkelijke snelheid van het internet op de telefoon is ook en vooral afhankelijk van de kwaliteit van de verbinding (een half of 5 streepjes maakt echt uit) en uiteraard de ‘drukte’ (aantal gebruikers/apparaten en zwaarte van de activiteiten) op dat deel van je mobiele netwerk waar jouw telefoon toevallig draadloos gebruik van maakt. Daarom ook de de focus naast de pure snelheid van de bits overdracht ook het aantal apparaten dat in een bepaald gebied aangesloten zijn. De specificaties spreken over dat met mogelijk moet zijn dat er 1 miljoen apparaten aan te sluiten per vierkante kilometer. Je zou misschien denken “Zoveel mensen passen er niet op een vierkante kilometer? maar je moet er van uitgaan dat heel veel apparaten (Internet of Things, ofwel IoT) gebruik gaan maken van het mobiele netwerk, meer dan de toch aan plaats gebonden routers van de WiFi netwerken, en dan is de norm in steden van 1 miljoen aangesloten apparaten zo gek nog niet.

5g logo mobielke netwerkenHoe dan ook in de beleving van een doorsnee consument wordt daarmee mobiel internet net zo snel en gebruiksvriendelijk voor het internet was wat we nu bij snelle verbinden thuis met kabels en Wifi gewend zijn. Er is dan eigenlijk ook geen reden meer om naast je mobiele abonnementen (in het begin natuurlijk wel wat betreft de kosten mogelijk) een abonnement voor internet-aansluiting (incl. glasvezel) te hebben.

Om tenslotte om wat duizelig te worden: de snelheid van een 300Baut modem met 300bits/seconden is ongeveer 66 miljoen keer langzamer dan een 20Gbits/seconde download-verbinding die met 5G mogelijk moet gaan worden!

Bron: ougur.com 3GPP

Dick Ahles (89 Posts)

Mijn moeder noemt mij Dirk (officiële naam) maar voor de rest ben ik bekend onder Dick. Geboren in 1951 en Trotse Vader van vijf kinderen. Van twee oudere dochters Mira en Rachel heb ik al vier kleindochters. Thuis in Hilversum, getrouwd met de liefste en vader van een tweeling (jongen en meisje) van 10 en een zoon van bijna 13. Ik houd dus van kinderen en heb met hen nu al heel veel meegemaakt. Leuk dus om met deze lange ervaring op TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl te bloggen.


Lente ... [persoonlijk blog]
De jongens tegen de meisjes, in de derde Bibi & Tina film [trailer]
Share