Vandaag was weer de bekendmaking van de winnaars van de Speelgoed van het Jaar trofee, en het was weer een feest als vanouds. Dit jaar waren er zeven leeftijdscategorieën van 0 tot 99 jaar. Meer dan voorheen, omdat sinds dit jaar de groep 12+ is opgedeeld in 12 t/m 17 jaar en de 18-plussers. De inzendingen waren weer heel divers – zowel speelgoed als spellen – en dit jaar zat er opvallend veel speelgoed bij waar slimme elektronica in verwerkt is. Poppen die steeds meer kunnen en ook veel robots en drones waren ingezonden.

In juni had de vakjury al een voorselectie gemaakt. In de tussenliggende tijd mocht spelend Nederland beslissen wat in elke categorie het allerleukste speelgoed was. Dat kon op de altijd leuke Speeldag in Hoorn en via de website van Speelgoed van het Jaar.

In de categorie 0 t/m 3 jaar mocht Play-Doh Kleuren en Vormen met de trofee naar huis gaan. Een leuke combinatie van handvaardigheid en leren over vormen en kleuren.

De 4- en 5-jarigen kozen Soggy Doggy als hun favoriet (ook de mijne in deze categorie): een leuk hondje dat op een onverwacht moment zijn vacht uitschudt en iedereen nat maakt: spanning en hilariteit!

De Kidizoom Flix won de prijs voor 6- en 7-jarigen: een technische driepoot die foto’s en video’s maakt maar ook kan reageren op situaties: helemaal van deze tijd.

De 8- en 9-jarigen kozen voor de robotica met de Macrobot.

In de categorie 10 en 11 jaar ging de trofee naar de familie editie van Agricola. Een leuk spel dat je met gezin of vrienden kunt spelen.

In de categorie 12 t/m 17 jaar ging 30 Seconds Everyday Life met de prijs ervandoor: een leuke partygame; lekker snel.

Bij de 18-plussers viel ook dit jaar weer Escape Room the Game, nu met een virtual reality bril erbij, in de prijzen. Het werd dus weer een boeiende en afwisselende selectie van speelgoed en spellen die de eindstreep haalden.

De uitreiking zelf was weer echt een feest. Dit jaar in het Safarirestaurant van Burgers’ Zoo in Arnhem. In een deel van het restaurant was een kleurrijk podium ingericht, met banners, een projectiescherm en een grote tafel met daarop al het genomineerde speelgoed.

In de zaal waren een groot aantal tafeltjes ingericht met daarop heel veel van het genomineerde speelgoed en spellen. Een groot aantal vrijwilligers gaf toelichting en met alles kon lekker gespeeld worden en dat gebeurde dus ook volop!

De Telekids Discoshow verzorgde de muziek, dus de stemming zat er bij iedereen al vanaf het begin in.

Om 13:30 uur was het dan zover. Niemand minder dan Eric Bouwman verzorgde de presentatie, samen met zes kinderen (een voor elke leeftijdscategorie) en dit jaar dus ook één volwassene. Per categorie werden de genomineerde speelgoed-items en spellen genoemd en daarna werd samen met alle verzamelde kinderen (die al helemaal opgewonden waren van de Disco) afgeteld welk speelgoed of spel gewonnen had: “Drie, twee, een….Yeah!!!”

Eric wist de kinderen als geen ander te enthousiasmeren. Lachend en dansend wist hij steeds weer de spanning op te bouwen. Vervolgens mocht een van de kinderen de prijs uitreiken aan de fabrikant. Het was echt een feest!

Daarna konden de kinderen nog naar een Meet en Greet met OnneDi. Er stond een lange rij van kinderen en ouders om een handtekening van OnneDi en om samen met haar op de foto te kunnen. Ik kan zeggen dat ik als volwassene me geen enkel moment verveeld heb.

Prachtig om te zien hoe die BN-ers zo leuk met kinderen om gaan en er voor hun een onvergetelijke dag van weten te maken. En Eric had ook nog een boodschap voor de kinderen en ouders:

“Speelgoed verbindt: vrienden, vriendinnen, maar vooral ook de generaties: ouders, kinderen en niet te vergeten de grootouders.”

Share