Volwassenen die vroeger als kinderen muziekles hebben gevolgd blijken een beter gehoor te hebben dan volwassenen die dit vroeger niet hebben gedaan. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat je door een instrument te bespelen een beter gehoord krijgt en hier later als je volwassen bent nog steeds profijt van hebt.

Bij het onderzoek blijkt dat de volwassenen die vroeger een instrument speelden beter geluiden kunnen verwerken, vooral met het onderscheiden van lage tonen die je nodig hebt om gesprekken te kunnen volgen in een luidruchtige omgeving.

“Gebaseerd op wat we al weten over de manier waarop muziek de hersenen helpt vormen, suggereert dit onderzoek dat korte tijd muziekles volgen de rest van je leven je gehoor verbetert. Een paar jaar muziekles biedt voordelen voor de manier waarop je geluid waarneemt in alledaagse communicatiesituaties, zoals in een vol restaurant. Hoe je vandaag de dag geluid hoort wordt bepaald door je ervaringen tot nu toe”, zegt Nina Kraus, onderzoekster.

Share