2011feb17 KA DC Watson - IBMWatson (de supercomputer die de finale van Jeopardy! won in 2011) is inmiddels ingezet voor meerdere doelen. Een aantal liggen op het gebied van de geneeskunde, maar ook voor het maken van recepten bleken de analystisch vermogens van Watson geschikt. Watson is voorzien van DeepQA-Software van IBM waardoor mensenlijke spraak verwerkt kan worden en complexe vragen snel kunnen worden begrepen en beantwoord.

De enorme rekenkracht van het computersyteem maakt het mogelijk om grote hoeveelheden data in te voeren en op een intelligente manier te laten verwerken. Op zich doet Watson wat wij als mensen ook doen: gegevens analyseren en zoeken naar de beste opties. Maar de snelheid waarmee Watson gigantische hoeveelheden data analyseert en combineert kunnen weinigen van ons evenaren.

een-beetje-van-jezelf-en-een-beetje-van-

En deze analytische kracht gaat nu ingezet worden om mee te zoeken naar oplossingen voor individuele patiënten lijdend aan verschillende vormen van kanker. De afgelopen maanden hebben mensen van de medische staf van het M.D. Anderson Cancer Center in Houston informatie ingevoerd in het computersyteem over meer dan 1 miljoen patiënten en alle informatie (op patiëntniveau o.a. onderzoeken, familiegeschiedenis, behandelingen en resultaten, maar ook algemene informatie diverse ziekten, symptomen, behandelresultaten, onderzoeken, publicaties en alles wat maar enigszins relevant kan zijn.

The ability to take context into account during the hypothesis generation and scoring phases of the processing pipeline allows Watson to address these complex problems, helping the doctor — and patient — make more informed and accurate decisions.

Te beginnen met leukemie wordt gepoogd om te kijken of uit alle gegevens de meest waarschijnlijke diagnose en de meest kansrijke behandelvorm gevonden kan worden.

Share