Screenshot 2014-07-28 at 21.15.15Niets schreeuwt meer ‘alpha man’ dan met een flinke vleesspies in je hand achter een smeulende (grote) barbecue staan. En wat grillen echte mannen op rokend houtskool? Inderdaad, real American burgers (en speciale mini-burgers voor de kinderen). Geen vette hap, maar een volledig zelfgemaakte, sappige echte burgers naar het recept van Jamie Oliver.

Wat het extra leuk maakt is dat je kunt refereren aan de bij je kinderen populaire film “Het regent gehaktballen 2“. Moeilijke eters? Zeg gewoon dat het de cheeseburgers uit deze vrolijke familiefilm zijn. Beter nog: beloof ze samen naar de DVD of BluRay te kijken wanneer hun bordje helemaal leeg is!

Hoe maak je je eigen perfecte hamburger (foto en recept zijn van Jamie Oliver):

Ingrediënten voor de burger:
• 2 mediumgrote rode uien, gepeld en fijngesneden
• 6 cream crackers of 4 sneetjes brood zonder korst
• 500 gram mager rundergehakt, van de slager
• 1 volle theelepel versgemalen zwarte peper
• 1 handvol vers geschaafde Parmezaanse kaas
• Olijfolie
• 1 theelepel zeezout
• 1 large vrije-uitloop ei

Voor het serveren en de toppings (optioneel en zelf in te vullen):
• Romeinse slabladeren, gewassen en gedroogd
• Gesneden tomaat
• Gesneden augurken
• Gesneden jalapenos
• Plakken Cheddar kaas
• Gesneden avocado
• Verse ui in ringen
• 4 grote hamburgerbroodjes (bv. een goede Italiaanse bol) en 4 mini-
hamburgerbroodjes (bv. de party afbakbroodjes)

Ingrediënten voor de spicy mayo:
• 2 theelepels magere mayonaise, op basis van vrije-uitloop eieren
• 1 snufje cayennepeper, of paprikapoeder voor een mildere variant
• 2 theelepels vetvrije yoghurt
• 1 theelepel tomatenketchup
• Het sap van een halve citroen

Bereiding:
Giet een beetje olijfolie in een koekenpan op laag vuur en fruit je gesneden uitjes. Laat dit ongeveer 10 minuten bakken en haal ze dan van het vuur om af te koelen. Maal je crackers of brood fijn in een blender of foodprocessor tot hele fijne kruimels zijn. Vet een schoon bakblik in met wat olijfolie en zet dit voor nu weg.

Doe de afgekoelde uitjes in een grote mengkom met de rest van de burgeringrediënten. Was je handen grondig en meng de ingrediënten tot een egaal burgermengsel. Verdeel het vlees vervolgens in 4 grote ballen en 4 kleine ballen. Maak nu je handen nat en vorm de ballen tot burgers van ongeveer 2 centimeter dik. Leg de burgers nu in het ingevette bakblik en dep nog wat olijfolie op het vlees. Bedek het bakblik met keukenfolie en zet het minstens een uur lang in de koelkast zodat de hamburgers kunnen opstijven.

Tijdens het opstijven kun je mooi de spicy mayo maken. Dit is heel simpel: doe alle ingrediënten in een mengkom en mix het goed door elkaar. Zet dit vervolgens ook weg tot de hamburgers klaar zijn. Zorg nu dat je de barbecue opstookt, zodat het vuur heet genoeg is om de hamburgers op te bakken. Bak de hamburgers 3 tot 4 minuten aan elke kant. Wanneer de hamburgers bijna klaar zijn bak je ook de bacon knisperend gaar. Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en leg ze even op de grill om op te warmen.

Nu alle benodigdheden klaar zijn is het tijd voor het moment suprême: het bouwen van je burger! De mini-hamburgers zijn ideaal voor de kinderen en ze kunnen zelf hun hamburger opbouwen met de toppings die zij lekker vinden (spelen met je eten, what’s not to like). Voeg de spicy mayo toe voor de finishing touch.

Screenshot 2014-07-28 at 21.20.39

Als bijgerecht kun je een lekkere salade maken en wat aardappelschijfjes uit de oven. Een gegrilde maiskolf op de barbecue is ook nooit weg. Mocht het Nederlandse weer je in de steek laten, dan zijn deze burgers ook prima geschikt om in een hete koekenpan of grillpan te bakken.
Eet smakelijk!

Screenshot 2014-07-28 at 21.15.36

En daarna dus:

Het verhaal in het kort: Uitvinder Flint Lockwood dacht dat hij de wereld had gered toen hij zijn beruchte uitvinding vernietigde, een machine die water in voedsel veranderde waardoor het cheeseburgers regende en spaghetti stormde. Maar dan ontdekt Flint dat zijn machine nog steeds bestaat en nu blijkbaar voedsel en dieren combineert in ‘voedseldieren’. Flint en zijn vrienden moeten nu – nogmaals – de wereld gaan redden. Een avontuur om van te watertanden, waarin we kennismaken met tacodillen, vispansees, flamango’s, gehaktbalrussen en nog veel meer vreemde voedseldieren. Lees <hier> onze recensie van deze leuke familiefilm.

Screenshot 2014-07-28 at 21.16.04Klik <hier> voor het recept van “Tacodillen” uit Het Regent Gehakballen 2″

 

Share