Theo Thijssen kees de jonge boek

Tiny Fisscher bewrkte editie van Theo Thijssen Kees de JongenWie kent niet het boek van “Kees de Jongen“. Nou veel ouderen onder ons zullen het waarschijnlijk wel (verplicht) op school gelezen hebben. De jongeren onder ons hebben er waarschijnlijk over gehoord via de Film Kees de Jongen, de toneel en musical bewerking. Hoe dan ook het is een beroemd boek en speelt in De Jordaan van 1920. Van dit boek is onlangs een moderne bewerking verschenen.

In mijn tijd was op de middelbare school het lezen van de Amsterdamse onderwijzer Theo Thijssen “Kees de Jongen” verplichte literatuur. Screenshot 2014-12-11 at 19.46.58Ik kan mij herinneren dat toen al de taal wat gedateerd overkwam, er stukken in stonden waar maar moeilijk door heen te komen was, maar dat het ontroerende verhaal en de inleving in die schooljongen je met plezier naar het einde van het boek bracht.

Hoe kan je beter de bewerking van Tiny Fisscher van het beroemde boek –  “… dat iedereen gelezen moet hebben” – van Theo Thijssen “Kees de Jongen” introduceren door even naar deze YouTube-video te kijken:

Het is dus een uitstekend idee om, zonder de oorspronkelijke structuur en taal los te laten, een moderne versie te schrijven. Niet alleen wat betreft taal en taalgebruik, maar ook het stroomlijnen van het verhaal (“Het boek bleek ook veel losse eindjes te bevatten. ….heb ik voor ieder los eindje een oplossing gezocht..” Tiny Fisscher in haar “Verantwoording).

Screenshot 2014-12-11 at 19.47.14

 

Er zijn ook een paar langdradige passage weg te laten of in te korten gebleken. Zonder de oorspronkelijke tekst er bij te hebben gehad, kan na het lezen van deze bewerking alleen maar worden gezegd dat het boek zeer leesbaar is. Missie van de bewerkster is wat mij betreft dus geslaagd.Screenshot 2014-12-11 at 19.47.33

De Uitgever, Aerial Media Company, valt te prijzen voor de moed dit klassieke werk op deze zorgvuldige wijze een nieuw lezerspubliek te geven. Het boek blijft qua inhoud en vorm in de wereld van televisie, internet, laptop en iPad een uiterst introvert product in een extraverte wereld van een tiener. Maar al die jeugdigen die het ter hand nemen zullen ontroerd zijn en er goede herinneringen aan overhouden en zullen nooit meer in de Jordaan van Amsterdam kunnen rondlopen zonder te denken aan de bijzondere, gevoelige jongen die Kees heette.

Kees de jongen (Theo Thijssen) – Tiny Fisscher
Bekijk op bol.comPaperback, 352 pagina’s, uitgeverij Aerial Media
Bestel dit boek hier >>>>

Screenshot 2014-11-15 at 19.59.45

Share