zwangere-buik-copyright-trotse-vaders

Tegen het einde van de zwangerschap zal je partner waarschijnlijk minder kunnen doen dan normaal en komt een groter deel van de zorg voor het huishouden en eventueel andere kinderen op jouw schouders. Ook in de kraamtijd is dit natuurlijk het geval, totdat het gezin weer een nieuw evenwicht heeft gevonden en de taken zijn (her)verdeeld.

Hieronder staan enkele tips om het jezelf in deze periode wat makkelijker te maken. Doe er je voordeel mee!

  • Kook grotere porties en vries delen in. Met name pasta- en rijstgerechten lenen zich uitstekend om op een ander moment nog op te waren, hetzij in de magnetron, hetzij in oven of koekenpan. Zo heb je op drukke dagen met weinig werk toch een gezonde maaltijd op tafel staan.
  • Doe een stapje terug. Er komt zoveel op je af dat het niet erg is om de lat voor wat betreft het huishouden lager te leggen. Natuurlijk moet het sanitair schoon zijn, maar moeten de ramen echt weer gelapt worden? En is het erg wanneer de theedoeken niet gestreken zijn?Screenshot 2015-03-12 at 08.20.07
  • Zorg dat je voldoende in huis hebt voor de kraamvisite: beschuiten, muisjes, appelsap, sinaasappelsap, koffie, thee… Allemaal langer houdbaar en prima tijdig in te kopen.
  • Maak een standaard boodschappenlijstje aan wanneer jij niet degene bent die de wekelijkse boodschappen doet. Via ah.nl kun je de een eigen lijstje maken met de items die iedere keer weer nodig zijn zoals melk, brood, toiletpapier, appels etc. Wanneer je dan (online) boodschappen gaat doen (lekker in de luie stoel met een kop koffie erbij), hoef je die lijst alleen nog maar aan te vullen met extra dingen. Je boodschappen kun je zelfs tot in de keuken thuis laten bezorgen!
  • Neem de tijd om af en toe niets te doen. Veel mensen ervaren de laatste weken van de zwangerschap en de eerste weken na de geboorte als een tijd die “omgevlogen” is en hebben achteraf spijt niet meer genoten te hebben. Spaar tijd door gebruik te maken van bovenstaande tips en sta bewust stil bij deze bijzondere periode!

Share