Duizenden kinderen van het natuurprogramma OERRR van Natuurmonumenten zetten deze week Nederland in bloei. Op verschillende locaties gaan grote groepen kinderen op pad met boswachters van Natuurmonumenten om braakliggende terreinen, stadsparken, wegbermen en natuurgebieden door het gooien van zaadbommetjes in bloei te zetten.

Rotterdamse kinderen gooien maandagochtend 18 mei 2015 samen zaadbommetjes op een braakliggend terrein in de wijk Crooswijk. Foto: Natuurmonumenten / Marten van Dijl

Bloemen belangrijk voor de natuur
Boswachter Wendy Janse: “Weet je nog dat je van fluitenkruid een fluitje kunt maken? Bloemen zijn leuk voor kinderen om te plukken, om iets moois mee te maken of zelfs te eten. Maar bloemen zijn ook heel belangrijk voor de natuur. Het is een cyclus: bloemen hebben bijen nodig voor de bestuiving, bijen en andere insecten hebben bloemen nodig om te eten en op deze insecten komen weer vogels af.” Door akkerranden, grasvelden vol bloemen, knotwilgen en klompenpaden vinden de nu bedreigde vlinders, bijen, kevers en weidevogels weer hun plek in Nederland.

Alle kinderen van OERRR in Nederland
Alle 190.000 kinderen die zijn aangesloten bij OERRR kregen rond Hemelvaart een email met een bon om bij Weleda winkels (zoals De Tuinen en (natuur)drogisterijen) een pakketje van OERRR op te halen, met een zakjes bloemenzaadjes en een kaart van OERRR voor het maken van zaadbommetjes die ze overal kunnen verspreiden op plekken waar de natuur wat hulp kan gebruiken. Kinderen van OERRR zijn volgens Natuurmonumenten de natuurbeschermers van nu.

Overal om je heen is natuur. Het mos tussen de tegels, gras in de achtertuin, bomen in het bos, vogels in het park of het weiland om de hoek. Je hoeft er alleen maar de voordeur voor uit te stappen om natuur te ervaren. Natuurmonumenten wil met het programma OERRR kinderen de natuur dichtbij laten ontdekken. Op hun eigen manier. Daarvoor stuurt zij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 kaarten ter inspiratie. Ook ontvangen zij andere materialen waarmee de natuur ontdekt kan worden en krijgen zij bijvoorbeeld voordelen tav festivals van OERRR. Kosten van het lidmaatschap bedragen 15 euro per jaar.

Share