Symptomen van de ziekte van Lyme (na een tekenbeet)

Jongetje-met-puppyOngeveer 1 op de 5 teken in Nederland is besmet met de Borrelia bacterie; een ziekteverwekker die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Deze bacterie kan in jouw lichaam (of dat van je kind of huisdier) terecht komen wanneer een met de Borrelia-bacterie besmette teek zijn maaginhoud leegt wanneer hij zich in je huid heeft ‘ingegraven’

Let dus altijd goed op teken. Het zijn kleine zwarte beestjes, die je eenvoudig van je huid af kunt halen of tussen de haren van je hond of kat kunt verwijderen, zolang ze nog niet vast zitten.

Wil je weten hoe je een teek moet verwijderen, klik dan hier >>>>

Teek-op-huidZitten de teken vast in de huid, dan is voorzichtigheid geboden. Wanneer je in het opgezwollen achterste deel knijpt, of je verwijdert de teek niet op de juiste manier of niet volledig, kan de maaginhoud, met de Borrelia bacterie, in je bloed terecht komen en de ziekte van Lyme veroorzaken.

De ziekte van Lyme is niet altijd goed te herkennen. Vaak is een ‘rode cirkel’ rond de besmette plek een indicatie, maar deze is er niet altijd. Daarom is het goed om de teek te (laten) testen. je kunt deze opsturen (klik hier voor meer informatie) of zelf testen. In dat laatste geval heb je de uitslag na 10 minuten en kun je bij een besmette teek direct contact opnemen met de huisarts of dierenarts.

Voor meer informatie over de thuistest om een teek te testen, klik hier >>>>

Hieronder algemene informatie over de ziekte van Lyme. Neem bij twijfel over besmetting altijd contact op met je huisarts of de dierenarts! Meer informatie vind je op www.testdeteek.nl

Symptomen bij mensen
Vroege symptomen van de ziekte van Lyme zijn:
– een rode ring of vlek (erythema migrans) welke vaak op de plaats van de tekenbeet verschijnt (meestal tussen enkele dagen tot twee weken)
– griepverschijnselen (bijvoorbeeld hoofdpijn, koorts, spierpijn, moeheid)
Deze verschijnselen treden echter niet bij iedere besmetting op.

De latere stadia, kenmerken zich door zeer diverse symptomen die kunnen ontstaan zoals neurologische verschijnselen aan zenuwstelsel en hersenen. Huidklachten, reumatische klachten (spieren en gewrichten), hartklachten, oogklachten en psychiatrische klachten kunnen allemaal het gevolg zijn van de ziekte van Lyme.

Om vast te stellen of iemand de ziekte van Lyme heeft, moet altijd een arts geraadpleegd worden. Aan de hand van de symptomen en mogelijk een aantal testen kan de juiste diagnose worden gesteld.

NB Ook voor honden en katten geldt dat de ziekte van Lyme uitsluitend kan worden vastgesteld door een dierenarts.

Bekijk op bol.comDe Beaphar tekenpen bestel je hier >>>>

test-de-teek-tekenpen-beaphar-trotse-vaders-moeders-1

Bekijk op bol.comBeaphar Test de Teek bestel je hier >>>>

Redactie (708 Posts)

Alle onder redactie geplaatste artikelen vallen onder de eindverantwoordelijkheid van de uitgever van TrotseVaders. Heb je een interessant onderwerp voor onze website, neem dan contact op via redactie@trotsevaders.nl


Netflix zorgt voor Vikings en Draken in Fort IJmuiden
Helweek: 7 dagen die je leven veranderen
Share