20716916598_92db701167_zStichting Papageno verzorgt onder andere muziektherapie bij jongeren met een vorm van autisme. Hierbij moet je niet denken aan “leuk, even muziek maken”, maar aan een goed doordachte methode om bij ieder kind een bepaald doel te bereiken.

De muziektherapeuten van Stichting Papageno hebben allemaal minimaal een HBO opleiding en een passie voor werken met “extra speciale” kinderen en jongeren. Ze gaan naar deze kinderen toe, om hen thuis, middels muziek, stappen in hun ontwikkeling te laten maken.

20844340721_58bd0dda4e_b

Zoals er enorm veel varianten zijn in vormen van autisme, geen enkel kind is hetzelfde, dus geen enkel autistisch kind is hetzelfde, zijn er ook evenveel mogelijkheden om met autistische kinderen te werken. Bij het ene kind is dat het leggen van contact, door bijvoorbeeld samen in een bepaald ritme geluid te maken, bij de ander is het het leren omgaan met frustratie door bijvoorbeeld een project over meerdere weken te verdelen.

Wat een gemeenschappelijke factor is bij professionele muziektherapie, is dat mensen met autisme gestimuleerd worden in een gebied in hun hersenen waar ze wat meer ‘verbindingen’ leggen waardoor ze op andere gebieden (emoties, spraak) ook verder kunnen ontwikkelen.

Gisteren is in Laren het Papageno Huis officieel geopend. Een huis, waar autistische jongeren “op kamers” kunnen, en waar ook muziek een grote rol speelt. Hieronder een foto van de muziektherapeuten van Stichting Papageno, tijdens de officiële opening door koningin Máxima. Voor een verslag van deze opening, klik hier >>>>

20716834800_884020487d_h

Share