Een jonge vaderHoewel op jonge leeftijd Trotse Vader worden zeker ook voordelen heeft, bleek uit een aantal studies bleek al dat jonge vaders vaker een slechtere gezondheid hebben. In Finland is nu de relatie onderzocht bij mannen, tussen het krijgen van kinderen op jonge leeftijd en het overlijden op middelbare leeftijd. Uit het onderzoek blijkt dat er een causaal verband is tussen mannen die jong vader worden en relatief vroegtijdig overlijden.

Stress
Een van de mogelijke oorzaken kan de economische en psychologische druk zijn die jonge vaders ervaren. Ze staan aan het begin van hun carrière dus er wordt veel van ze gevraagd. Ze voelen de stress van presteren op het werk in combinatie met de drukte die kleine kinderen meebrengen. Dat kan al snel teveel worden. Zeker als ze ook nog broodwinnaar zijn, dan wordt de druk alleen maar groter.

Finland
De studie in Finland is de eerste die het verband tussen jonge vaders en relatief jonge sterfte onderzoekt. Het onderzoek, hier in het Engels te lezen via Journal of Epidemiology & Community Health, is gebaseerd op gegevens van 30.500 vaders, geboren tussen 1940 en 1950. Deze mannen werden gevolgd van hun 45e tot hun overlijden of tot hun 54e. Deze mannen kregen hun eerste kind:

  15% op 22 jarige leeftijd
  18% op 25-26 jaar
  19% op 27-29 jaar
  19% op 30-44 jaar

Resultaat onderzoek
De mannen werden 10 jaar gevolgd. De jongste vaders bleken 26% meer kans te hebben om vroeg te overlijden ten opzichte van de iets oudere vaders. Verrassend is dat oudere vaders juist minder risico lopen.

Leven na de dood
Zeker bij jonge kostwinnaars ligt de druk hoog. Het is daarom, zeker voor jonge vaders, van belang om voor zekerheid te kiezen. Een oplossing hiervoor is een overlijdensrisicoverzekering. Hierdoor zijn de nabestaanden beschermt tegen financiële problemen bij overlijden. De kosten van de premie zijn laag, zeker als je hier op jonge leeftijd en in goede gezondheid mee begint.

Stress reductie
Behalve nadenken over de toekomst, is het belangrijk om in het hier en nu goed voor jezelf te zorgen. Jonge vaders hebben vaak voldoende energie om door te kunnen blijven gaan, ondanks zorgen en gebroken nachten. Regelmatig ontspannen is belangrijk en dat hoeft niet moeilijk te zijn: sporten met vrienden, af en toe even een paar uurtjes niets doen, avondje stappen of in het weekend tussendoor even slapen, het kan allemaal helpen om beter in je vel te blijven zitten.

Share