kaars-trotse-vadersKinderen of jongeren zijn vaak gefascineerd door vuur. Als je kind nog zo jong is dat hij de bewegende vlammen wil vastpakken, dan zijn voorzorgsmaatregelen heel belangrijk. Afhankelijk van de leeftijd kun je kinderen onder begeleiding wel van alles leren. Zo kun je samen een kaars uitblazen of aansteken.

Toezicht is bij deze leeftijd natuurlijk van levensbelang. Laat ze de warmte van de kachel maar even voelen. Geef vooral uitleg waarom het gevaarlijk is en neem daar de tijd voor. Als het een taboe wordt, dan bestaat de kans dat hij / zij het zelf wil gaan ontdekken… Dus bespreek rustig alle gevaren zonder hen buiten te sluiten van het vuurverschijnsel.

marshmellow-trotse-vadersVoor de al wat oudere jeugd die de peuterfase ontstegen is, begint een prachtige periode. Als ouder kun je hen van alles leren. Over koken, gaspitjes, kampvuren, buitenhaarden en ga zo maar door.

Koken en gaspitjes
Samen met je kind een maaltijd maken, dat schept natuurlijk een band. Daarnaast is het ook een mooie manier om kennis over te brengen. Hoe ga je om met het gaspitje of de kookplaat? Sta uitgebreid stil bij het aansteken met lucifers of met een gastaansteker. Een vuurtje laat je niet onbewaakt achter, hoe verleidelijk het ook is om op zolder even iets anders te gaan doen… En vooral: controleren of het gas weer uit is wanneer je eenmaal aan tafel gaat.

Als je kind dit nu al goed meekrijgt, zal hij / zij later een veiliger leven leiden… Leuke en interessante gaspitjes vind je op bol.com

Kampvuurtje maken
kampvuur-trotse-vadersSamen met je kind(eren) een kampvuur maken is een mooi proces. Eerst samen sprokkelhout zoeken, vervolgens het brandhout opstapelen en dan aan de slag met aanmaakblokjes. Hoe werken aanmaakblokjes en wanneer heb je een kansrijk vuurtje? Belangrijke voorzorgsmaatregelen;

  • binnen een straal van 1 meter van het vuur moet de grond brandvrij zijn
  • zorg dat er nooit licht ontvlambare spullen in de buurt van het vuur zijn
  • zorg dat je altijd blusmaterialen voorhanden hebt. Bijvoorbeeld water of zand.

Hier zie je hoe je een kampvuurtje maakt >>>>

Buitenhaarden
De meeste buitenhaarden of bepaalde binnenhaarden zijn gashaarden. Heerlijk voor op het terras of in je stadstuin. Meestal worden deze gevoed door een gasfles en gebruikt met een regelbare knop. Voor volwassenen een logisch proces. De meesten zijn geneigd om de buitenhaard intuïtief aan te zetten. Lees toch even de instructies erbij. Of nog beter lees ze samen met je zoon, zodat hij stap voor stap leert en alle risico’s kent. Interessante en leuke buitenhaarden vind je op de site van Fogo buitenhaarden.

houtskool-trotse-vaders

Barbecueën
Voor barbecueën gelden natuurlijk dezelfde risico’s en voorzorgsmaatregelen als bij kampvuren en buitenhaarden. Het aansteken van de kolen vergt weer een andere benadering. Het juist hanteren van het barbecuegereedschap is ook een uitdaging. Leer je zoon hoe je onnodige rook of spetters voorkomt. Veiligheid en plezier kunnen prima hand in hand…

Wil je precies weten hoe je een barbecue aanmaakt? Kijk dan hier >>>>

Share