Verhaal Halen The best of Mart Smeets, Jacob Bergsma

Mart Smeets the best of Verhaal halen geselecteerd door Jacob BergsmaJe bent voor of tegen Mart Smeets. Ik ben een fan. Hij kan schrijven, interviewen en commentaar geven als de beste. Hij kent zijn dossiers en eindeloos veel feiten. Hij relativeert en dat is voor sportverslaggeving een belangrijke eigenschap: niet alles serieus nemen. Daarom is het een feest om zijn beste verhalen nu in één dikke pil – uitgegeven door Uitgeverij Carrera – bij elkaar te hebben. Bladeren, kiezen, lezen. Het ideale boek voor op vakantie en op de salon tafel.

In veel opzichten hebben Mart Smeets en ik gemeenschappelijk achtergronden: vier jaar jonger weliswaar, ken ik als Amsterdammer de sfeer die daar (op zondagen) heerste, de wandelaars naar het Olympisch stadion als daar een grote wedstrijd was, en zo prachtig beschreven in zijn stukkie over ‘Arie de Oude‘ (pag. 79). Ik in Amsterdam West (Hoofdweg) en Mart in Zuid (bij die afschuwelijke nieuwe RAI “plompe kasteel”). HBS. Beide in Haarlem gewoond (een tijdje letterlijk om de hoek). Ik heb mijn levenlang gehonkbald en kijk nog ieder jaar ‘s-nachts naar de “World Series”.

Maar er is ook een opmerkelijk verschil: van huis uit geen belangstelling voor Sport/Voetbal, en hoewel ik als jonge jongen in Amsterdam gymleraar wilde worden (was top in gymnastiek en versloeg iedereen in de sprint), was het sporten zelf nooit fanatiek. Ook niet in mijn HBS tijd in Haarlem, waar naast Honkbal vooral Basketbal fanatiek werd beoefend door mijn schoolkameraden. Ambitie voor sportleraar ben ik daar kwijt geraakt.

Mart Smeets the best of Verhaal halen geselecteerd door Jacob Bergsma

Maar als Mart Smeets op televisie commentaar gaf, wilde ik graag blijven luisteren. Schaatsen, wielrennen heb ik na Theo Komen dus wel uitvoerig meegekregen. En ik kocht en las zijn boekjes. Ik ben een Mart-Smeets-fan.

Daarom zeer verheugd de dikke pil met meer dan 70 prachtige verhalen van Mart Smeets in mijn handen te houden. Jacob Bergsma heeft de stukkies kundig geselecteerd en in vijf hoofdstukken geordend: “Mart en Ontmoetingen”, Mart & Portretten”, “Mart & Sport”, “Mart & Spel” en “Mart & Smeets”. Verder een mooie inleiding in de persoon en leven van Mart Smeets “Wie schreef, die bleef”;  een uitvoerige bibliografie die inzicht en overzicht geeft in de veelzijdigheid van het werken van Mart Smeets.

Mart Smeets the best of Verhaal Halen geselecteerd door Jacob Bergsma

Veel verhalen kende ik al, maar dat is geen reden deze bloemlezing niet te kopen. Herlezen, bladeren, verwonderen, selecteren zijn passend bij deze uitgave van 570 pagina’s. Een ideaal boek voor op vakantie, in de trein/vliegtuig, en voor op de salon-tafel. Opmaken en weer een artikeltje lezen.

Het artikel “Mart & Ida Moeskops” wordt door velen als een Smeets’ klassieker gezien. Ik zelf vind het artikel over Arie de Oude “Terug naar de Onschuld” het mooiste en ontroerendst. Misschien wel omdat Mart daarin die Sfeer van de vijftiger jaren Amsterdam zo treffend weet op te roepen. Het is ook een artikel waarin Arie ons leert sport vooral te relativeren. Sport gaat eigenlijk ook nergens over. Het zijn de verhalen, de emoties die voor vermaak zorgen. Dat is sport: vermaak en Arie vertelt dat op een vanzelfsprekende toon. Maar ook weer leuk om te lezen over Knetemann, Bettine Vriesekoop, Eddy Merckx en Rinus Michels.

Mart Smeets the best of Verhaal halen geselecteerd door Jacob BergsmaEen artikel wat mij weer eens wakker schudde over het gebrek aan kwaliteit bij zo veel media en journalisten is het artikel over Willem Ruska en de afbraak van het zorgvuldig opgebouwde positieve beeld dat we van Anton Geesink maar voortdurend kregen voorgeschoteld. Het was weer ontluisterend te lezen hoe Willem Ruska onrecht is aangedaan, door de media, bevooroordeelde journalisten en Anton Geesink, en in zijn voetspoor de bondsbobo’s.

Kortom heel veel reden om gelijk te beginnen in dit boek, en anderen als cadeau mee te verrijken en helpen hun kijk op de sportwereld door een klasse sportjournalist te verrijken.

The Best of Mart Smeets – Verhalen halen
Paperback, 576 pagina’s, uitgeverij Carrera
Bestel dit boek hier >>>

Share