iconic-whiskey-recensie-copyright-trotse-moeders-1De nieuwe must-have voor whisky amateurs én professionals die alles willen en moeten weten om hun kennis over whisky en hun proeftechniek te verfijnen. Inclusief smaakprofielen en een vernieuwend smakenmodel. In dit volledige overzichtswerk van de hedendaagse whisky’s krijgen de 1000 beste whisky’s ter wereld een eigen identiteitskaart volgens hun aroma (neus, body, afdronk en sterkte). Verder lees je alles over whiskytypes, het productieproces, de verschillende graantypes, rijping, vaten, glas en terminologie.

Recensie
Iedere whiskydrinker kent dat ene moment, het moment waarop je de tijd zou willen stilzetten of eigenlijk terugdraaien, je jezelf voor je hoofd wil slaan dat je niet 2 of 3 flessen gekocht had. Ik heb het natuurlijk over het moment dat je je laatste dram (voor de beginners onder ons, een glas whisk(e)y) uitschenkt uit die ene fles die je zo ontzettend kan waarderen. Door de totale hysterie op de whiskymarkt is eenzelfde fles een jaar of 3/4 later eenvoudig 100 a 150 euro duurder geworden als hij nog te verkrijgen is.

Mijn moment van “oh neeeeeee” is alweer een tijdje geleden, lang leve een ruime selectie. Een Glendronach 15 jaar oud met de bijnaam “The Revival” en afkomstig van de distilleerder zelf. Uit productie genomen, niet meer bij elke Gall & Gall te vinden en de prijzen stijgen flink door. Als eens gezocht op een .forum, maar de equivalenten waren prijzig, niet te vinden of kende ik al. In diverse whiskyboeken gekeken, waaronder de whiskybijbels van Michael Jackson. Even makkelijk ‘zoeken’ op een soortgelijke whisky bleek lastig.

IMG_2289

Of toch niet? ICONIC whisky heeft een andere insteek, of eigenlijk meerdere andere insteken. Niet alleen wordt een complete whisky-beleving geboden in diverse hoofdstukken, maar ook worden proefnotities gebaseerd op een nieuw “aromaschema”.

iconic-whiskey-recensie-copyright-trotse-moeders-1

Zo zijn 450 smaaknuances geïdentificeerd en wetenschappelijk gegroepeerd. Mijn Glendronach is een sherry-bommetje met relatief weinig alcohol (46%). Met een smaak-dna van G, FR, Wi. Hij ruikt grasachtig (G), het mondgevoel valt in de groep fruitig (FR) en de afdronk is wijnachtig (Wi).

IMG_0359Mooi! Op zoek naar een andere GFRWi. En daar houdt het mooie van het boek op. Want er is geen ‘smaaksortering’ te vinden, dus na 200 bladzijden bladeren ben ik nog geen steek verder. Wel leuke ideeën op gedaan. Zoals de Glenmorangie Quinta Ruban, die onder een laag stof in de kast stond, een FRWOWI, die ook maar eens afgestoft is 😉

Wel een ontzettend leuk idee, maar wellicht is het nog fantastischer als hiervan een app gebouwd wordt en de overige 10000+ whisky’s hier ook in opgenomen worden.

IMG_0355Naast de whisky-beschrijving gaat dit boek nog veel verder met geografische 3D-kaarten van de productielanden en whisky-spijs combinaties. Erg leuk gedaan. Misschien binnenkort een whiskydiner doen.

Tenslotte vallen ook de ‘ top-10’-lijstjes achter in op, zoals de beste whiskies per jaar, de fruitigste, meest florale, minerale en turfachtige whisky’s. Al met al een leuk whiskyboek met een andere insteek dan vele andere.

Iconic Whisky – Cyrille Mald  & Alexandre Vingtier
Hardcover, 432 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Share