Johan Cruijff is op 25 maart 2016 op 68-jarige leeftijd overleden. Hoewel hij relatief kort actief is geweest als voetballer, is hij een echte icoon. “Nummer 14” is legendarisch, zowel in Nederland als daarbuiten.

 

empty-608411_960_720

Zijn manier van voetballen in ongeëvenaard en zijn one-liners zijn ook bij mensen die niet van voetbal houden, geliefd.

uitspraak-cruijff-trotse-vaders-4

Cruijff werd op 25 april 1947 in Amsterdam geboren. In 1968 trouwde hij met met Danny Coster. Ze kregen samen drie kinderen, Jordy, Chantal en Susila.

Zijn naam (en rugnummer 14) worden voornamelijk verbonden aan Ajax, maar Cruijff heeft ook voor Feyenoord, FC Barcelona, Levante  en de Amerikaanse teams Los Angelas Aztecs en Washington Diplomats gespeeld.

uitspraak-cruijff-trotse-vaders-6

Ook als trainer is hij langer actief geweest in Spanje dan in Nederland, hoewel hij ook een paar jaar trainer bij Ajax is geweest.

uitspraak-cruijff-trotse-vaders-1

Legendarisch was de rol van Cruijff tijdens het WK 1974 waar de finale werd behaald. Hoewel Nederland uiteindelijk niet won, werd Johan Cruijff wel uitgeroepen tot beste speler van het WK.

uitspraak-cruijff-trotse-vaders-5

Even zo legendarisch zijn zijn commentaren op voetbalwedstrijden en spelers. Maar ook algemenere uitspraken, die het midden houden tussen verbasteringen van uitspraken en regelrechte wijsheden, worden regelmatig aangehaald. Een aantal ervan kun je in dit artikel lezen, maar er zijn er zoveel dat er zelfs een term is voor het taalgebruik van Johan Cruijff: Cruijffiaans .

uitspraak-cruijff-trotse-vaders-3

In 2004 werd een documentaire gemaakt over het leven van Cruijff (En Un Momento Dado). Cruijff overleed in Barcelona aan de gevolgen van longkanker.

uitspraak-cruijff-trotse-vaders-2

Met het overlijden van Johan Cruijff verliest Nederland niet alleen een van de beste voetballers ooit, maar ook een markante figuur die zijn stempel blijvend heeft gedrukt op het Nederlandse voetbal.

football-731432_960_720

Share