Als je wel eens met de auto vanuit de richting Vlissingen op de A58 Noord-Brabant met Woensdrecht en Bergen op Zoom nadert, dan is het je waarschijnlijk opgevallen dat je vanuit de Zeeuwse polders tegen een “hoogte” (tot bijna 40m boven NAP) aan kijkt. Die hoogte, ook wel Zoom genoemd, is opvallend scherp afgetekend in het landschap. Je kijkt dan tegen het zuidelijke gedeelte van de zogenaamde Brabantse Wal aan.

collage Brabantse Wal

Een gebied dat zich naar het Noorden tot voorbij Halsteren zich uitstrekt en bestaat uit Zandheuvels die oprijzen uit het vlakke land van de ‘zeeklei’ aan de kant van de Oosterschelde en vroeger dus het zoute water van de Noordzee. Een uniek gebied, waar je gevarieerde bossen, grote landgoederen en kleine, typische Brabantse dorpen (Woensdrecht, Huijbergen, Hoogerheide, Wouwse Plantage, Halsteren rond de vestingstad Bergen op Zoom) tegen komt. Een prachtig en voor wandelaars, fietsers (zeker met kinderen) een unieke plek om vakantie te houden in het eigen land.

StayOK Bergen op Zoom paradijs voor kinderenWij hebben met ons gezin een paar dagen gelogeerd in een hostel van StayOkay in Bergen op Zoom. Een centrale en zeker voor kinderen ideale plek om de Brabantse Wal te ontdekken en een leuke vakantie in eigen land te hebben. Het centrale gebouw is geheel nieuw, de eenvoudige accommodaties zijn vernieuwd, veel speeltuinen op loopafstand en de ingang van het grote Klimbos Brabantse Wal begint in de hostel. Een verslag van ons verblijf vindt je op TrotseMoeders,nl.

Informatie over dit prachtige vakantiegebied is te vinden op de aparte website van de VVV over de Brabantse Wal:

De website van de VVV over de Brabantse Wal geeft een mooi overzicht van alles wat in deze streek te doen valt. Het is voor wandelaars en fietsers een prachtige gebied met veel water- en natuurgebieden. Webside VVV Brabantse WalEr zijn prachtige landgoederen en kastelen die bezocht en de tuinen ‘bewandeld’ kunnen worden. Er zijn (overdekte) grote speeltuinen, Voor de kinderen zijn er kinderboerderijen, en er zijn (kaas)boerderij-winkels.

Het is een historische streek met veel monumenten, met name in Bergen op Zoom natuurlijk en zijn veel kleinere musea. Opvallend veel goed bewaard gebleven molens in deze streek. Er zijn volop zwembaden en – zoals genoemd-  onze favoriete tijdsbesteding voor de kinderen: een prachtig klimbos.

Klimbos Brbantse Wal

Wat voor de meeste mensen niet zo bekend is, is dat het bied van Steenbergen, Halsteren en Bergen op Zoom onderdeel is van een nog goed bewaarde Brabantse Waterlinie: verdedigingswerken die de strategisch toegang tot de zeehavens goed beschermde. De verdedigingswerken gaan terug tot de zestiende eeuw. Hier de kaart met een groot overzicht uit 1629:

Brabantse waterlinie 1629

In Bergen op Zoom zijn de vestingswerken nog goed bewaard en te bezichtigen. Ten noorden van Bergen op Zoom in Halsteren zijn de forten en verdedigingswerken in het landschap nog terug te vinden en te bezichtigen. Wij hebben het fort De Roovere in Halsteren met de kinderen bezocht en dat was zeer de moeite waard.

Fort de Roovere Brabandse Waterlinie

En dan verder nog relevant te melden dat de Brabantse Wal grenst aan een groot natuurgebied op de grens met België (Kalmthoutse Heide) en slechts 20 minuten rijden met de auto naar Antwerpen!

Kanon op Fort de Roovere Brabantse Waterlinie

Over het gebied Brabantse Wal is ook een prachtig boek over de Brabantse Wal verschenen:

boek ontdek de Brabantse Wal

Voor dagjes uit of voor een (mini-)vakantie is dit echt een prima gebied. Geschiedenis, veel mooie natuur en een keur aan activiteiten in een relatief onbekend stuk van Brabant. Wij hebben er als gezin enorm genoten en gaan zéker nog vaker die kant op.

Voor het verslag van onze mini-vakantie, kun je <hier> klikken.

Share