Mannen en bier! Het is en blijft een fantastische combinatie. Bier als troost, bier als smeermiddel om te communiceren, gewoon bier om vast te houden, bierflesjes om mee te bowlen; bier is allround, alom passend en biedt comfort.

Verder denkend over bier is voor mij de grootste gemene deler dat bier altijd in een flesje, glas of blikje zit. Op één of andere magische wijze komt het daarin en daarna drink je het – met mate – op. Zo gaat het al jaren in mijn optiek. Een paar keer ben ik wel eens in een brouwerij geweest en zag daar dan een veelheid aan grote ketels, ingrediënten in zakken van 25 of 50 kg en heel veel apparatuur van uiteenlopende aard.

Zelf brouwen zag ik altijd als iets voor anderen, maar toen ik een breweryset van Brooklyn brewery aangeboden kreeg om als bierliefhebber te testen, zag ik daar wel heil in. Zelf je eigen bier maken, hoe geweldig is dat.

In dit artikel, of eigen meerdere onderdelen, kunt u als lezer van dichtbij meemaken, hoe het is om thuis in de eigen keuken zelf bier te brouwen. Het brouwproces kent een aantal stappen, waarvan enkele een paar weken duren, dus daarom een stappen mijn bierreis.

IPA

Welk bier brouwen we eigenlijk? Het pakket biedt een kit om Everyday IPA te brouwen. Een IPA, Indian Pale Ale dus, is een “well-balanced citrusy IPA” dat zijn bitterheid krijgt van Columbus HOP uit USA. Op ongeveer 6,8 alcohol dus prima biertje voor na het werk. In het kort, een IPA een oud biertje dat bij toevallig bedacht en ontdekt is in de 18de eeuw.

Vanaf de 17e eeuw had Engeland veel overzeese koloniën en al het bier voor de Engelse soldaten en burgers werd met behulp van schepen naar de andere kant van de wereld gebracht. Een zeilschip was bijna vijf maanden onderweg naar India – te lang om het gewone bier goed te houden. Nu wisten de Engelse brouwers dat het bier langer houdbaar bleef door er meer hop aan toe te voegen en het alcoholgehalte te verhogen. Vandaar dat al het exportbier wat zwaarder gehopt werd en daardoor bitterder en hoger van alcoholgehalte was. Zo ontstond gedurende de 18e eeuw India Ale. [Bron: Wikipedia]

Brouwen

Maar nu naar het brouwen. Het brouwen van een Brewkit van Brooklyn begint met een zoektocht of eigenlijk meer zoektochten na elkaar. De set zit netjes verpakt in een kartonnen doos, alle onderdelen zijn stevig en goed verpakt.

zelf-bier-maken-review-copyright-trotse-vaders-1

Na het uitpakken begint de eerste zoektocht… naar een gebruiksaanwijzing. Deze blijkt niet aanwezig. Na enige speuren geeft de bovenkant van de verpakking een hint. Deze blijken niet ingevoegd maar via de website te vinden. Wat ik erg storend vind, is dat dit alleen in het US-Engels geschreven is, geen Nederlands, Duits, Spaans of Fries. Jammer, want daarmee kost het maken van het geheel best wat extra leestijd en vooral ook rekenwerk (dat maatvoering is een beetje anders….). Vanaf daar kun je de stap volgen.

Pre-Brew

Dit is de meest saaie en tegelijkertijd bijna belangrijkste stap. Bier is erg gevoelig voor besmetting van velerlei aard, schoonmaken en boenen dus. En let er op dat de handleiding niet echt heel handig geschreven is. Vaak kom je er pas na een paar tussenstappen achter dat je iets nodig had, hierdoor ben ik een keer of 3 vanaf het begin af aan weer begonnen.

Stap 1: The Mash

Vanaf hier is het spelen over en zul je zeer serieus aan de gang moeten om bier te gaan maken. Een kleine vergissing van mij was wellicht dat dit vooral leuk en ontspannen was, maar dit is serieus werken. Water koken, iets laten afkoelen, granen erbij en wachten. Vooral wachten. De handleiding geeft hier prima inzicht. Na het mashen begint de volgende stap.

016d5881335c097122058aed6c423386c63fe649ea

Stap 2: The Sparge

De stap “sparge’ is een lastige. Je gooit het bier over van pan 1 naar pan 2 via een zeef. Het graan en het overgebleven vocht (“wort”) worden hierdoor gescheiden. Deze wort warm je weer op. Vrij eenvoudig 😉

Je eindigt dan met een soort warme halfdoorzichtige modders, zoals hieronder op het plaatje te zien is.

01c8e4bc0b11f659b1d959cbd2e7fceaef3ab1a6bd

Stap 3: Boil

Het verwarmde geheel is de basis voor stap 3. De naam zegt het al, je kookt het vocht opnieuw. En voegt een belangrijk ingredient, hop toe. Deze smaakmaker (of eigenlijk 2 in dit pakket) voeg je in stappen toe aan het mengsel.

Stap 4: Fermentation

Na het verwarmen is het zaak in stap 4 het bier zo snel mogelijk terug te koelen naar kamertemperatuur en gist toe te voegen. Deze stap zorgt voor het opgang brengen van de fermentatie.

01ce280cfcb2412dba11fcd226d542077b13f5d649

Het hele proces zal hierna nog enkele weken in beslag nemen. Uiteraard komt daarvan ook een verslag en zal ik ook laten weten hoe het zelf-gebrouwde bier smaakt!

Share