mediawijs online coverWelke risico’s lopen onze kinderen via sociale media?
Waarom klikt het zo tussen jongeren en sociale media? Welke kansen bieden sociale media hen en met welke risico’s krijgen ze te maken? Wat kun je doen om jongeren hierbij zo goed mogelijk te begeleiden?

Deze gids gaat in op de unieke kansen die sociale media aan jongeren bieden op persoonlijk en sociaal vlak. Zo kunnen sociale media een rol spelen in de ontwikkeling van vriendschaps- en liefdesrelaties. Jammer genoeg kan het soms ook fout lopen. De gids werd opgesteld in samenwerking met leraren en praktijkdeskundigen uit talrijke organisaties die dagelijks beroepsmatig geconfronteerd worden met e-safetyproblemen.

Recensie
Sociale media lijken wel gemaakt te zijn voor jongeren. Nu zit ik zelf, begin 40, ook echt nog wel in de leeftijdsgroep die actief is op en geïnteresseerd is in sociale media, maar als ik zie waar mijn oudste dochter van bijna 14 zich begeeft, heb ik nog heel wat te leren.

IMG_5607Wij volwassenen zijn ons, hoop ik, bewust van de risico’s van sociale media. Het is niet handig en verstandig om alles zomaar op het net te slingeren, sommige dingen kunnen zich tegen je keren, ook heel veel later in de tijd.

IMG_5604

Jongeren zijn zich volgens mij hier niet echt bewust van. Logisch, pubers denken niet na over hun toekomstige carrières en dat kan je ook niet van ze verwachten, het zijn nog kinderen. Dus als ouders moet je ze hierin begeleiden en adviseren. Dit boek, Mediawijs online, jongeren en sociale media, kan hierbij behulpzaam zijn.

IMG_5605Mediawijs online, jongeren en sociale media begint met de vraag wat sociale-netwerksites zijn en geeft een overzicht van de bekende sites. Mij valt al direct op dat dit, wat natuurlijk aan de buitenkant van het boek al zichtbaar is, een Vlaams boek is. Onderzoek dat wordt geciteerd in dit boek, is ook met name Vlaams georiënteerd. Evenals informatie over wetgeving. Niets mis mee natuurlijk, maar ik betrap mezelf er op dat ik als Nederlandse geneigd ben daar snel overheen te lezen.

IMG_5603De tips in het boek zijn zowel voor jongeren als voor hun ouders, maar ook voor scholen. En tja, dan ga ik toch het lijstje langs om even te kijken wat ik daarvan wel en niet doe. Privacy-instellingen is inderdaad iets waar ik scherp op ben, evenals het toevoegen van vrienden (nooit iemand accepteren die je niet kent). Ik ben vrienden met mijn dochter op Facebook, maar ik denk heel goed na bij reageren op haar berichten en vooral in het ’taggen’ van haar in mijn berichten. ‘Wil zij wel dat haar vrienden dit zien?‘ denk ik dan. Ik doe het dan maar liever niet.

IMG_5606 Mediawijs online, jongeren en sociale media gaat uitgebreid in op grooming en sexting. Misschien wil je als ouder van dochters daar liever niet te veel bij stil staan, maar het is niet onverstandig het toch te lezen.
Cyberpesten is een ander onderwerp dat uitvoerig belicht wordt. Zowel de slachtoffers als de daders worden beschreven.

IMG_5608FullSizeRenderMediawijs online, jongeren en sociale media maakt je bewust van de risico’s van dingen die je deelt. Zoals de locatie waar je je bevindt (inbraak), over privacy (vinden je vrienden het wel leuk dat je hen noemt? wat vinden ouders dat de school foto’s van hun kinderen op Facebook plaatst (‘onze’ school is inmiddels overgestapt op klasbord.nl)?).

Maar ook reclame op sociale media en gratis sites die toch niet gratis blijken te zijn. En wat dacht je van je online-reputatie? Het kan heel informatief zijn om jezelf eens te zoeken met verschillende zoekmachines …!

Ik sprak onlangs ook over dit onderwerp met een collega. Haar dochter van 8 wilde graag een eigen YouTube-kanaal. 8 is natuurlijk wel een leeftijd waarop je even goed nadenkt hoe je hier mee om moet gaan. Kinderen kijken tegenwoordig heel veel naar YouTube, dus hoe logisch is het dat een aantal ‘dat zelf ook graag willen doen’. Maar kan je een kind van 8 al helemaal los laten? Nee, natuurlijk niet.

Mijn collega heeft goede afspraken met haar dochter gemaakt. Belangrijkste is dat het kanaal niet door dochter zelf wordt beheerd, maar door haar ouders. En reacties plaatsen mag (en doet) ze alleen in overleg.

En nu? Ze maakt met veel plezier allerlei filmpjes over dingen die je kunt maken en bakken. Dat is toch een prachtige manier om te leren om gaan met social media?

IMG_5610 Mediawijs online, jongeren en sociale media geeft heel veel waardevolle tips en adviezen. En deze zijn ook interessant als je geen kinderen hebt en niet met jongeren te maken hebt. Zodra je zelf actief bent op sociale media, is het zinvol dit boek serieus door te nemen.

IMG_5602Ik vraag me alleen nog af of ik betekenis moet hechten aan de gekozen kleurstelling van het boek met cyclaamroze als accentkleur. Volgens mij is dit een kleur die als ‘meisjesachtig’ wordt gezien. Ik hoop echte dat ook mannen de informatie in dit boek tot zich zullen nemen en het niet door de kleur laten liggen!

Hier kan je een deel van het boek inkijken. En hier staat een overzicht met negen young adult boeken over de gevaren van sociale media. Het lijkt me voor de jongeren in kwestie ook zeer nuttig om via deze hoek op de gevaren gewezen te worden, zonder dat het belerend wordt.

Mediawijs online, jongeren en sociale media – Michel Walrave & Joris van Ouytsel
Informatief boek, paperback, 240 pagina’s, uitgeverij Lannoo Campus
Bestel dit boek hier >>>>

Share