CPNB Boekenparade Poirot Avond Sophie Hannah De Nieuwe Erfgenaam

Sophie Hannah - De Nieuwe Erfgenaam - Hercule Poirot - The House of BooksOp 12 september 2016 verscheen een nieuwe thriller van de bekende Engelse schrijfster Sophie Hannah: De Nieuwe Erfgenaam ( in het Engels: “Closed Casket“) Uitgeven door ‘The House of Books‘. Het bijzondere is dat hierin de beroemde Belgische detective Hercule Poirot weer ten tonele verschijnt. Dus een Agatha Christie avant-la-lettre!

In het kader van de CPNB Boekenparade in het Amsterdamse Tolhuistuin aan het IJ werd tijdens de Poirot-avond (want het is precies 100 jaar geleden dat het eerste boek met de figuur van Hercule Poirot is verschenen) het boek door de schrijfster zelf geïntroduceerd.

Wie heeft niet ooit iets gelezen van Agatha Christie? Bijna iedereen kent de verhalen met Miss Marple of Hercule Poirot in de hoofdrol.

En is het niet uit een boek, dan waarschijnlijk wel van de film of televisie serie. Agatha Christie is natuurlijk ‘Lady of Crime’ en heeft in haar eentje met de meer dan honderd boeken en verhalen de detectives als genre op de kaart gezet.

Boekenparade Poirot Avond

De persoon van Poirot, hoewel niet geliefd, want het is een wat verwaand Belgisch ventje, speelt wel tot de verbeelding. De persoonlijkheid is natuurlijk waard om in nieuwe verhalen tot leven te worden gewekt.

De Nieuwe Erfgenaam - Schrijfster Sophie Hannah - Hercule Poirot

De erfgenamen van Agatha Christie hebben uiteindelijk toegestemd dat de Engelse detective Schrijfster Sophie Hannah boeken mocht maken met Hercule Poirot weer in de hoofdrol. Na haar eerste titel ‘De Monogram moorden’ met Poirot is deze week haar tweede titel op de Nederlandse markt verschenen: ‘De Nieuwe Erfgenaam’, welke is uitgegeven door haar Nederlandse uitgeefster ‘The House of Books’.

CPNB Boekenparade Poirot Avond Sophie Hannah De Nieuwe Erfgenaam

De avond met de schrijfster van het nieuwe Poirot verhaal werd voor geleid door (ook schrijfster) presentatrice Ilse Ruijters en ook de Nederlandse thrillerauteurs Michael Berg (“Agatha Christie schreef intelligent vermaak”!), Isa Maron (“Poirot is irritant, een snob; je houdt niet van Hercule Poirot!) waren gasten en vertelden over hun creatieve schrijfproces. Waaruit bleek – verrassend genoeg, iedereen een hele andere manier te hebben van het ontwerpen van een plot en het schrijven van de tekst. Dat was boeiend te horen.

Boekenparade Amsterdam - Poirot Avond - The house of books

Alle drie de Nederlandse schrijvers hadden natuurlijk iets met Poirot, of beter met de boeken van schrijfster Agatha Christie. Ik ben het ook met hun eens dat Agatha Christie ten onrechte door ‘echte’ literatoren nooit – gezien haar genre: thrillers, politieromans, detectives – aangemerkt werd als literaire top-schrijfster. De gasten – en vooral Hannah, hadden mooie aanwijzingen waarom de boeken van Agatha Christie terecht tot de meest verkochte en gelezen boeken van de wereld behoren.  Boeken Parade Amsterdam - Poirot Avond - Michael Berg, Isa Maron Sophie Hannah vertelde tijdens deze avond op een plezierige manier hoe het idee om nog twee Hercule Poirot boeken bij de erfgenamen van de boeken (en hun personages) te schrijven vorm heeft gekregen. De erven moesten toestemming geven en gave aan de schrijfster, en alleen maar aan dat ze wilden dat het verhaal zou spelen in dezelfde eeuw en setting; geen gekke dingen met Poirot! Uiteindelijk werd het eerste boek en nu ook de tweede nieuwe Poirot door de erfgenamen van Christie goedgekeurd.

Boekenparade Amsterdam - Poirot avond - Ilse Ruijters presentatrice

De eerste pagina’s heb ik inmiddels gelezen, en ja het is anders, maar de sfeer en de complexiteit van het plot is nog steeds ‘ouderwets’ goed. Voor alle fans van Agatha Christie dus een aanrader om deze boeken ook te lezen.

Hier de link voor meer informatie over of voor het bestellen van de twee Agatha Christie’s Poirot boeken geschreven door Sophie Hannah:
Bekijk op bol.com

Hieronder andere boeken van Sophie Hannah:
Bekijk op bol.com

Share