fullsizerender-4Daan & opa en de verdwenen pannenkoek‘ is een vrolijk prentenboek van Alianna Dijkstra.
De illustraties zijn gemaakt door Hester Nijhoff.

Als mama weg moet, komt opa op Daan passen. Dat is een feestje! Vandaag besluiten ze om voor mama pannenkoeken te bakken, als verrassing. Maar dat is toch moeilijker dan gedacht… Elly Zuiderveld schreef bij dit boek het liedje ‘Opa’s kunnen alles’.

Recensie:
Daan & opa en de verdwenen pannenkoek is een heel vrolijk boek, heerlijk toepasselijk bij het thema van de kinderboekenweek van dit jaar. Over Daan en zijn opa.

Het plezier spat van de prenten af. Opa blijkt een opa waar ouders misschien niet altijd blij mee zijn maar de kleinkinderen des te meer!

Opa heeft 1 heel belangrijk motto: Opa kan alles. En daarmee maakt hij nergens een punt van, weet hij overal een simpele oplossing voor en is niets te gek. Prachtig om te lezen hoe deze opa en zijn kleinzoon er samen een feestje van maken. Ze gaan eerst paardje rijden en stoten een vaas om.

fullsizerender-3

Geen probleem: zoek iets waar de bloemen in kunnen staan, wat groot genoeg is, niet lekt en niet breekbaar is. Vervolgens worden er pannenkoeken gebakken. Er is geen bloem, dan maar cake-mix. En er is geen melk, dus dan maar met water. Maar water heeft geen smaak, dus dan maar ranja erbij en dan is er ineens roze beslag. Uiteraard komen er uiteindelijk maar weinig pannenkoeken goed terecht, eentje zelfs in mama’s haar. Gelukkig kan die er wel om lachen en gaat zij haar haar wassen en stuurt ze opa en Daan maar op frietjes uit.

fullsizerenderWat je zo mooi tussen de regels door leest is de ontspannen en plezierige sfeer tussen opa en kleinkind, wat natuurlijk vaak zo kenmerkend is voor dit soort relaties. fullsizerender-2Tijd, aandacht, genieten van eenvoudige dingen. En deze opa stimuleert op een hele ontspannen manier het zelfvertrouwen van zijn kleinzoon. Leuk boek!

Mijn kinderen konden alleen wat lastig door de schetsstrepen heen kijken die je nog duidelijk ziet in de prenten. Mijn dochter van vier zei het heel mooi: waarom heeft die opa zo’n kras in zijn gezicht? Maar het mag de pret niet drukken, ik vind de prenten erg sprekend!

Daan & opa en de verdwenen pannenkoek – Alianna Dijkstra
Hardcover, 32 pagina’s, uitgeverij Kok
Bestel dit boek hier >>>>

Share