Stel je een samenleving voor waarin mensen zijn ingedeeld naar hun sterrenbeeld en waarin status wordt bepaald bij de geboorte. Een serie uitzonderlijk brute moorden, zetten de hele gemeenschap op zijn kop. Alle ogen zijn gericht op inspecteur Jerome Burton en sterrenkundig profiler Lindi Childs. Samen belanden ze in een duistere geschiedenis van verraad, vergane liefde, gebroken beloften en een verwoestende waarheid die de samenleving dreigt te ontwrichten…

Recensie
Het verhaal begint bij een jonge dame die een akelig toegetakelde man vindt die al snel overlijdt. Zij wordt door de moordenaar en nog iemand ontvoert.

Rechercheur Burton moet deze moord oplossen, maar later volgt er nog een gruwelijke moord. Bij beide moorden worden tekens gevonden: aarde en vuur, die verwijzen naar twee van de vier elementen. Deze elementen worden gekoppeld aan tekens uit de dierenriem: sterrenbeelden.

De maatschappij waar dit verhaal zich afspeelt, verdeelt mensen naar het sterrenteken waaronder ze geboren zijn. Wanneer twee mensen met hetzelfde sterrenbeeld trouwen en een kind willen, proberen ze het zo te plannen dat dit kind onder hetzelfde teken geboren wordt, zodat het bij hen kan opgroeien en in dezelfde omgeving kan passen.

Wordt een kind te vroeg of te laat geboren om hetzelfde sterrenbeeld te hebben, dan wordt er vaak gesjoemeld: een kind kan eerder gehaald worden of ambtenaren kunnen worden omgekocht om te knoeien met de geboortedatum. Maar… Bij bepaalde sterrenbeelden horen ook bepaalde karaktereigenschappen en daardoor gaat het niet altijd goed.

Kinderen die in een andere omgeving opgroeien dan bij hun sterrenbeeld past, worden daarom in een experimentele omgeving geplaatst waar ze leren zich “naar hun element” te gedragen. En deze methode is de aanleiding voor een aantal moorden.

Los van de moorden en de geschiedenis er achter, zijn er in de maatschappij van Zodiac een heleboel spanningen omdat sommige groepen (met eenzelfde teken uit de dierenriem) niet goed met elkaar om kunnen gaan. Ook dit speelt een steeds grotere rol tot beide verhaallijnen bij elkaar komen.

Naar het einde toe, werd het wel erg “onrustig”, maar desondanks was het een erg goed geschreven boek. Prettig in hoofdstukken verdeeld waardoor het erg fijn te lezen was. En het verhaal was intrigerend! Ook de vraag of je mensen met een verschillende achtergrond een teken zou moeten geven, zet aan het denken. Want is dat in het verleden ook niet gebeurd?

Zodiac heeft zeker geen happy end (vind ik), maar wordt wel goed afgesloten en blijft nog lang hangen. Prima boek!

Zodiac – Sam Wilson
Paperback, 416 pagina’s, uitgeverij The House of Books
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share