Een maand geleden opende Koninklijke Burgers Zoo een nieuwe ‘attractie’ het Mangrove paviljoen. Geheel in stijl met de tradities van dit bekende dierenpark van Arnhem: geen tralies, geen hokken, maar een zo’n natuurlijk mogelijke omgeving voor dier en plant waar de ouders en kinderen rustig langs en doorheen kunnen lopen.

TrotseVaders.nl was uitgenodigd om een rondleiding te krijgen in dit kleine stukje Belize in Burgers Zoo en dat was zeer de moeite waard. De Trotse Vader met zijn tweeling van 10 werden zeer vakkundig, geduldig en plezierig rondgeleid door Tanja, één van de verzorgers van die stukje tropische natuur.  

Het Mangrovebos is nagebouwd in een grote overdekte koepel met prachtig daglicht, die continue op de juiste (26°C) temperatuur en zeer hoge vochtigheid gehouden wordt. Bij binnenkomst waan je gelijk in de Tropen, dus pak je jas maar in!

Het eerste wat opvalt als je binnenkomt zijn de prachtige, kleurige en hele grote vlinders die om je hoofd zwermen. Dat betekent dus ook dat onze hele kleintjes in een kinderwagen gelijk zullen genieten.

De vlinders zijn de vlinders die in het Mangrovebos van Belize voorkomen, en in de hal worden verzorgd en gekweekt (of zeg je van vlinders fokken?).

Wat ik nog nooit gezien had was een kweektuin, waar in de poppen van de rupsen lekker warm hingen te wachten op de ‘geboorte’ van nieuwe vlinders.

Misschien kennen jullie de Mangrove wel van de karakteristieke planten met hoge luchtwortels, die gebouwd zijn op het verwerken van en en vloed die vaak in de Mangrove bossen en de kust optreden. De dieren zijn vaak ook aangepast aan het brakke water, en maakt ook dat daar een paar bijzondere dieren, vissen en krabben leven. Veel van die soorten zijn in Burgers Zoo in hun natuurlijke leefomgeving te zien.

Het opvallende dier, buiten de altijd en overal aanwezige vlinders die om je hoofd fladderen, in het Mangrove Paviljoen zijn de 500 kg zware zeekoeien. Deze rustig door het water zwemmende zoogdier kan in de dierentuin tot wel 4 meter duiken en een werkelijk groot bassin, waarin ook tropische vissen goed te zien zijn bij de hoge glaswand.

Het hoogtepunt van de rondleiding was voor de tweeling natuurlijk het voederen der dieren. Een hele kist met andijvie stronken, zeekoeien zijn vegetariërs, mochten de kinderen vanaf een steigertje in het water gooien waarna de zeekoeien zich statig en hele ontspannen aan de lunch overgaven.

Belize, eerder bekend onder de naam Brits Honduras, is een klein land met nog geen 400.000 inwoners en ligt in Midden-Amerika aan de Caraïbische zee en grenst aan Mexico en Guatemala. Het heeft een rijke geschiedenis met de Inca’s en enkele belangrijke natuurparken. Burgers Zoo werkt met de natuurorganisaties in Belize samen aan het Mangrove project.

Een dagje dierentuin met het hele gezin is altijd leuk, en ik zou nu Burgers Zoo snel op het verlanglijstje zetten. Want het Mangrovebos is innovatief en daardoor zeker de moeite waard en voor alle leeftijden aantrekkelijk.

En de kinderen van alle leeftijden, en de ouders natuurlijk, steken er weer veel van op. De informatie in de prachtig ingerichte en verzorgde hal is helder en effectief. O ja, en misschien ook een goed idee voor een schoolreisje. De klas kan zich hier de hele dag uitstekend vermaken.

Meer informatie over de Mangrove, kun je op de site van Koninklijke Burgers’ Zoo vinden >>>>

 

 

Share