Net zoals er gewone autoverzekeringen bestaan, is het ook mogelijk om voor je kind een autoverzekering af te sluiten. Het grootste voordeel hiervan is dat het kind hierdoor veel minder premie moet betalen aan de verzekeraar. Dat is dan ook waarom steeds meer ouders zo’n autoverzekering afsluiten: de kinderen profiteren dan als het ware van de korting van hun ouders.

Een autoverzekering afsluiten voor je kind klinkt in elk geval een slimme zet, maar is het dat ook? Een overzicht van wat een dergelijke verzekering precies inhoudt en waar je best rekening mee houdt is hier wel op zijn plaats:

Een autoverzekering: op naam van je kind of op naam van de ouders?
Een autoverzekering voor een kind kan ofwel op naam van dat kind staan, ofwel op naam van de ouders. Wat is het verschil in de praktijk? Een overzicht:

1. Op naam van het kind
Als de auto op naam van het kind staat, dan kan de verzekeraar deze nooit op de ouders zetten. Enkel de eigenaar van een wagen kan beroep doen op de verzekering, in Nederland althans. In dit geval zou dat dus het kind zijn.

2. Op naam van de ouders
Als de wagen op naam staat van de ouders, dan zijn deze bij wet verantwoordelijk voor die auto en wat ermee gebeurt. Steeds meer ouders kiezen ervoor dit te doen, omdat de verzekeraar dan meent dat zij degenen zijn die de wagen regelmatig gebruiken. In werkelijkheid maken echter de kinderen vooral gebruik van de wagen.

Als de wagen op naam van de ouders staat heb je als gezin de mogelijkheid om te besparen op de verzekering. De kinderen moeten immers veel minder premie betalen, doordat ze geen zogenaamde ‘schadevrije jaren’ opgebouwd hebben. Het resultaat is dat een verzekerd kind geen beroep kan doen op een premie met ‘no-claim’ korting.

Een reëel beeld scheppen voor de verzekeraar
Hoewel een dergelijke verzekering gezinnen in zekere zin de kans geeft om de waarheid wat te vervormen en financieel voordeel te halen uit de situatie, is het natuurlijk niet slim om tegen de verzekeraar te liegen. Deze moet altijd precies weten wie de wagen het meest gebruikt. Dit is vooral belangrijk omdat de verzekeraar de premie bepaalt op basis van de leeftijd van die bestuurder.

Vaak vragen autoverzekeraars echter juist een hogere premie aan jongeren, juist omdat statistieken aantonen dat jongere bestuurders gemiddeld een hogere kans hebben om schade te veroorzaken op de weg – althans in vergelijking met oudere bestuurders. Rijdt het kind dus het vaakst met de wagen, dan is hij of zij de regelmatige bestuurder. Deze informatie moet verplicht doorgegeven worden aan de verzekeraar om problemen met eventuele vergoeding te vermijden!

Financieel of moreel?
Op financieel vlak is het natuurlijk voordeliger om het kind met een wagen, die op naam van de ouders staat, te laten rijden. Dit is echter moreel gezien niet de beste optie, aangezien de risico’s met betrekking tot verzekeringen dan het hoogst zijn.

Eerlijkheid brengt je dus financieel minder op. Niettemin is het aangeraden om de verzekering op naam van je kind af te sluiten, zodat deze op eigen houtje schadevrije jaren kan opbouwen en uiteindelijk ook beroep kan doen op een no-claim korting. En hoe vroeger hij of zij daarmee begint, hoe groter het voordeel dat eruit gehaald kan worden!

Bron: Autoverzekering.nl

Share