Een halve eeuw geleden was Center Parcs de eerste speler in de recreatiesector die een nieuwe manier van vakantie vieren introduceerde. Zitkuil, kleuren-tv, de open haard, centrale verwarming en het subtropisch zwemparadijs waren innovatief en baanbrekend en zetten de standaard in vakantieland.

Pionieren
Wie een halve eeuw geschiedenis viert, kijkt niet alleen vooruit, maar natuurlijk ook terug. 50 jaar Center Parcs is voor een groot deel het verhaal van Piet Derksen. Deze rasechte ondernemer begon ooit met de verkoop van tennisballen vanuit zijn fietstas. Hij was een jonge pionier die uiteindelijk een imperium stichtte van buitengewone vakantieparken. Parken waarin eerst tenten stonden die huisjes werden en later cottages.

Jubileumboek
Nu, vijftig jaar later, wordt zijn gedachte tot ver buiten Nederland omarmd. Ter ere van haar 50-jarig bestaan heeft Center Parcs dit verhaal gebundeld in een exclusief jubileumboek dat de eerste halve eeuw van Center Parcs beschrijft.

Nostalgie
En wat een leuk boek! Het brengt mij ook even terug in de tijd, want net als zoveel mensen van mijn leeftijd, heb ik ook menig korte vakantie met mijn ouders en broertje doorgebracht bij CenterParcs, toen nog “Sporthuis Centrum”. We kwamen het park niet af en brachten vooral veel tijd door in het zwembad. Ik kan me het golfslagbad goed herinneren, wat een ervaring!

Fijn
Het was toen en is nu nog steeds fijn om een eigen huisje te hebben. Zelf koffie te kunnen zetten, ’s avonds met een wijntje voor de haard. Eigenlijk thuis zijn, maar dan in een omgeving waar je verder helemaal niets hoeft. Ontspannen dus en tijd voor jezelf en voor je gezin.

50 jaar Center Parcs
Prima om een boek uit te brengen over een icoon op het gebied van korte vakanties. Voor mij en vele anderen een mooie “trip down Memory Lane”, voor de nieuwe generatie vooral grappig (heb ik aan mijn eigen kinderen gemerkt), want met zo’n terugblik op 50 jaar vakantiepark zie je ook hoe snel de ontwikkelingen zijn gegaan.

Share