Het leven van een alleenstaande vader gaat niet (altijd) over rozen. Naast het feit dat je (misschien deeltijd) voor kinderen moet zorgen, dien je ook alle vaste lasten in je eentje te betalen. Dat kan best wel veel stress opleveren, vooral als jij de voogdij hebt over de kinderen. Gelukkig kun je met een aantal tips slim besparen op je vaste lasten. En daarmee kun je best wel veel geld overhouden.

Bespaar op de boodschappen
De boodschappen zijn een grote kostenpost. Je geeft hier misschien veel meer aan uit dan je doorhebt. Ongezien geef je vaak veel geld uit per maand. Het lijkt misschien ietwat een vrouwentaak, maar probeer jezelf aan een budget te houden. Dit kun je doen door het geld te pinnen en slechts dit bedrag uit te geven aan boodschappen (inclusief eventueel verzorgingsproducten). En hou eens een periode bij hoeveel je uitgeeft aan boodschappen. Dat biedt wat overzicht.

Daarnaast is het ook verstandig om een of twee keer per week naar de supermarkt te gaan; zo kom je niet heel vaak in de verleiding om allemaal snacks en lekkernijen te kopen. Verder is het natuurlijk ook handig om groots in te slaan en iedere week even de folders te checken. Als ‘jouw’ wasmiddel in de aanbieding is, kun je net zo goed meteen een voorraad inslaan. Dat scheelt uiteindelijk ook weer tijd, want je hoeft minder bezoekjes aan de supermarkt te doen. Daarnaast grijp je ook nog eens minder vaak mis en dat scheelt frustratie. Besparen op de boodschappen is een heel makkelijke manier van besparen. Als het eenmaal in je systeem zit, is het heel makkelijk. Een man kan de was doen… en de boodschappen.

Hou geld over met energie
Veel mensen laten de verwarming per ongeluk aanstaan wanneer zij van huis gaan. Dat is eigenlijk heel erg zonde. De verwarming is sowieso al een grote kostenpost en daarom is het de sleutel tot besparen om hier veel beter mee om te gaan. Zet de verwarming lager als je van huis gaat en verwarm geen ruimtes (of tot op een zekere hoogte) waarin je weinig komt. Gooi de verwarming ook niet heel erg hoog zodat je in je T-shirtje rond kunt lopen; trek een trui aan als het wat kouder is of kruip onder een dekentje als je voor de tv zit. Dat is nog sfeervol ook. En ook zonder elke dag op te letten kun je op de energierekening besparen. Ga energie vergelijken en kies een contract met gunstigere tarieven. dat schijnt een echte mannentaak te zijn.

Check je verzekeringen
De meeste mensen hebben een boel verzekeringen afgesloten. Dit omdat het een goed gevoel is om voor veel verschillende dingen gedekt te zijn. Soms weet je niet eens meer waar je eigenlijk allemaal voor verzekerd bent. Toch blijkt uit veel onderzoeken dat je vaak meer kwijt bent aan premies dan dat verzekeraars kwijt zijn aan de claims die je uiteindelijk indient. Zorg dus dat je afkomt van al die verschrikkelijke verzekeringen waarvan je de dekking eigenlijk niet nodig hebt.

Kies een andere verzekering en zet het geld dat je ten opzichte van de vorige verzekering overhoudt op een spaarrekening zet. Let op; dit betekent niet dat je alle verzekeringen waar je tot nu toe geen gebruik van hebt gemaakt moet afschaffen. Een autoverzekering, inboedel- en opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering kunnen je op een bepaald moment in je leven een hoop financieel gezeur schelen al heb je er nog niks aan gehad.

Ga voor sim-only
Tegenwoordig zien veel mensen de smartphone ook als een vaste last. Dit omdat vrijwel iedereen een abonnement heeft afgesloten. De meeste mensen hebben hun telefoon bij hun abonnement inbegrepen. Dit is lekker makkelijk, want zo heb je het nieuwste toestel zonder hier meteen veel geld voor neer te hoeven leggen. Toch zijn zulke abonnementen niet erg aan te raden. Na een periode van een of twee jaar ben je vaak veel geld kwijt. Je kiest verstandiger wanneer je een los toestel koopt en gaat voor sim-only. Het is toch niet per se nodig om het nieuwste model te hebben?

Tal van manieren
Er zijn dus tal van manieren om op de vaste lasten te besparen. Naast bovenstaande voorbeelden zijn er zeker nog zat punten waarop jij kunt besparen. De gemakkelijkste manieren zijn toch overtollige verzekeringen wegschrappen, energie vergelijken en overstappen. Trek er gewoon een avondje voor uit. Het zal niet de meest spannende avond van je leven worden, maar het kan je echt een flinke besparing opleveren.

Share