Ook nu Barack Obama geen president van de Verenigde Staten meer is, maakt hij nog indruk op veel mensen. Dat kan positief of negatief zijn, maar hoe je politieke voorkeur ook is, het is indrukwekkend hoe hij op een persoonlijke manier ingegaan is op brieven van Amerikanen. In het boek Beste Obama kun je daar een beeld van krijgen.

Inhoud
Miljoenen brieven kreeg president Obama van de Amerikaanse bevolking gedurende zijn acht jaar in het Witte Huis. Brieven over armoede, eenzaamheid, verlies, verdriet, wanhoop en boosheid, maar ook brieven vol dankbaarheid en blijdschap. Alle brieven werden in categorieën verdeeld en beantwoord, of ze nu positief of negatief waren. En elke dag zocht een team van toegewijde medewerkers en vrijwilligers tien brieven uit die de president ook daadwerkelijk zelf las.

Jeanne Marie Laskas bundelde de meest bijzondere brieven uit deze collectie in een inspirerend en aangrijpend boek over de échte Amerikanen, dat laat zien hoe zij samen één volk vormen, ondanks hun verschillen en de soms zeer persoonlijke problemen waar ze mee te maken hebben. De intieme brieven schetsen een wondermooi beeld van Obama zelf, als persoon en als president van het volk.

Recensie
Wat heb ik een fantastisch boek gelezen. Verrassend, hartverwarmend soms, schrijnend,tegenhangers etc. Dit alles kom je tegen als je dit boek leest.

Nooit geweten dat brieven, gericht naar de president van Amerika, zo behandeld konden worden, en zo’n impact kunnen hebben op een president. De president krijgt op deze manier veel inzicht in,, hoe zijn mensen wonen, werken, te kort komen, afhankelijk zijn etc. Kortom, zoals Barack Obama zelf zei:” Dit zijn de stemmen in mijn hoofd,Ik neem alle dingen in mij op,ik pieker er over”.

Voor hem is dit een privé ruimte, die hem intact heeft weten te houden. De brieven waren voor Obama een pad in de richting van begrip voor zijn volk. Dit boek geeft een beeld van Obama, die niemand kent. Al lezend krijg je het beeld van het hoe of wat er gebeurt rondom de brieven.

Obama had te kennen gegeven dat hij er 10 per dag wou lezen, mits hij niet op reis was. Er werd een heel team van medewerkers gevormd, die daarvoor de organisatie hadden. De hoofdverantwoordelijke was Fiona. Zij had zich zo verdiept in de speeches van de president, dat zij zich enorm in kon leven, en op deze manier, samen met anderen, iedere dag de keuzes van de brieven deed. Zij heeft het ook aangedurfd om ook naar hem gerichte negatieve brieven te laten lezen, om hem zo nog een beter beeld van zijn bevolking te geven.

De geselecteerde brieven kregen ook altijd antwoord. Als je dan leest, wat een oppepper zon beantwoordde brief bij mensen deed, werd ik er zelf nog wel blij om.

Ik heb Barack Obama altijd sympathiek gevonden. Maar, na het lezen van dit boek heb ik er steeds meer respect ook nog bij gekregen. Gedurende het lezen wisselen brieven, antwoorden, overleg, informatie elkaar op een fijne wijze af. We lezen ook nog een stuk van de periode dat zijn opvolger gekozen is. En, hoe mensen daarover schrijven.

Zelf kan ik, door mijn enthousiasme, er nog veel meer over schrijven, maar dat doe ik niet. Wel gun ik je ook het plezier met het lezen van dit boek. Laat jezelf ook verrassen.

Een echte aanrader, die niets met welke politiek dan ook, te maken heeft.

Beste Obama – Jeanne Marie Laskas
Hardcover, 448 pagina’s, uitgeverij HarperCollins
Bestel dit boek hier >>>>

Share