Door de ‘griffeljury’ werd dit jaar ‘Vlag en Wimpel‘ toegekend aan het boek De schaduwen van Radovar. Tijd om dit boek te gaan lezen dus!

Inhoud
Jona woont met haar familie in Sterrenlicht: een van de enorme flats in Radovar. De inwoners van deze grijze stad zijn in de greep van ‘de familiescore’. Wie hard werkt, verdient veel punten en klimt snel op. Maar wie niet in het systeem past, kan diep vallen en Ondergronder worden – of zelfs in een Onderwijk eindigen.

Jona voelt zich gevangen in de stad. Ieder protest tegen de strenge regels levert minpunten op. Alleen in de uithoeken van Sterrenlicht kan ze even ontsnappen aan het systeem. Zalman, de vreemde klusjesman van het gebouw, lijkt de enige die haar begrijpt.

Alles verandert als Jona haar zieke oma wil helpen en ze de geheimzinnige Kilian tegenkomt. Hij laat haar de inktzwarte kanten van de stad zien. Jona kan niet langer zwijgen, ook al brengt ze daarmee zichzelf en haar familie in groot gevaar.

Mening
Bijzonder intrigerend boek. Het is geschreven voor jongeren, kinderen vanaf een jaar of 13, maar ik heb het zelf ook met veel plezier gelezen.

Het verhaal is spannend, maar vooral boeiend. Prachtig hoe je er als lezer stukje bij beetje achter komt wat er in de stad gebeurt. Waar mensen naar toe gaan wanneer ze niet bijdragen aan de doelen van de stad en wat de grotere gedachte er achter is. En ook dat dit niet zomaar in een keer veranderd kan worden, ook al zouden sommige mensen dat willen…

Er is goed over nagedacht en dat is te merken. Alles klopt en zowel hele persoonlijke gevoelens en gedachten krijgen aandacht als grotere gehelen. Leerzaam, spannend en ook wat mij betreft een met Vlag en Wimpel geslaagd boek.

De schaduwen van Radovar – Marloes Morshuis
Hardcover, 300 pagina’s, uitgeverij Lemniscaat
Bestel dit boek hier >>>>

Share