Internet: niet alleen voor werken en gamen

Vrijwel iedereen in Nederland heeft wel een internet abonnement waarmee thuis overal online gegaan kan worden. Internet is niet meer weg te denken, op school, op werk en thuis. Zeker in een tijd waarin er door Corona meer thuis gewerkt wordt en er online lessen gevolgd worden, is snel internet thuis belangrijk.

Mailen en meer

Voor zakelijk verkeer is mailen en vergaderen online essentieel. Maar ongemerkt zijn we steeds meer online gaan doen, zoals gamen. Daarnaast is het opzoeken en delen van informatie ook nog steeds een belangrijke functie van internet. Veel bedrijven slaan hun informatie op in ‘de cloud’ waardoor je er op iedere locatie, ook thuis, toegang toe hebt.

Ontspanning

Voor jongeren is het kijken naar YouTube video’s naast gamen een vorm van ontspanning die ze samen delen, ook wanneer ze niet fysiek bij elkaar kunnen zijn. Een prima vorm van sociaal contact in een tijd waarin afspreken vaak lastig is. Wat je vaak ziet is dat kinderen samen een game spelen zoals Fortnite en tegelijkertijd in een chat zitten. Soms is dat een tekstchat, waarbij ze berichten uitwisselen, zoals bij WhatsApp. Vaker is dat een chat waarbij ze echt met elkaar praten. Dat kan ook met meerdere tegelijk in een ‘call’ waardoor gamen de gezelligheid krijgt van een spelletje doen zoals we dat ‘vroeger’ deden.

Samen thuis naar de film

Ook samen naar een film kijken, gebeurt niet alleen meer fysiek bij elkaar op de bank. Jongeren spreken regelmatig af om samen (tegelijkertijd) naar een film via een streamingdienst te kijken waarbij ze ook chatten of appen. Sommige streamingdiensten bieden zelfs de mogelijkheid aan om tegelijk te starten.

Bellen

Ook telefoneren is niet meer zoals we dat gewend zijn. Bellen met een vaste lijn komt steeds minder voor. In veel gezinnen, zeker met grotere kinderen, heeft iedereen een eigen mobiele telefoon. Bellen via internet wordt ook steeds populairder, zeker nu er met het snellere internet wat er aangeboden wordt, ook gebeld kan worden met beeld erbij. Elkaar zien terwijl je elkaar spreekt is toch een stuk fijner dan alleen maar bellen of appen. Het voorkomt ook misverstanden in de communicatie: je kunt direct zien hoe jouw boodschap overkomt.

Televisie

Daarnaast zien we ook dat er steeds meer volwassenen gebruik maken van streamingdiensten zoals Netflix en Disney+. In sommige gezinnen vervangt het kijken naar streamingdiensten het gebruik van de “gewone televisie”. In dat geval is het zeker een aanrader om alleen een internet abonnement voor thuis te bekijken en te overwegen of een televisie abonnement nog wel nodig is.

Conclusie

Weinig gezinnen kunnen nog zonder internet. En internet wordt echt niet meer alleen gebruikt om de mail te checken en even snel iets de ‘googlen’. Ga voor jezelf eens na wat je echt nodig hebt. Kijk je nog steeds ouderwets televisie of hebben de streamingdiensten je voorkeur? En hoe snel wil je internet hebben, wil je alleen mailen of ben je ook iemand die graag games speelt. Zet het voor jezelf op een rijtje en kijk welk internet abonnement het beste bij jou en je gezin past.

Wat kun je met de PS5 en XBox
Van Scream tot Sing 2 - we kunnen weer naar de bioscoop!
Share