Waar je liever niet aan denkt….

Hoera, je bent papa geworden. De Trotse Vader van een baby, of misschien heb je meerdere kinderen. Bij het begroeten van een nieuw leven, begroet je ook nieuwe verantwoordelijkheden. En één daarvan is er een waar de meeste mensen liever niet aan denken: wat gebeurt er wanneer ik zou komen te overlijden… En omdat de meeste mensen daar niet aan willen denken, wordt te weinig overwogen over een overlijdensrisicoverzekering bij je huidige situatie zou passen.

Een nieuw begin

Denken aan doodgaan wanneer er juist nieuw leven is, is niet prettig. Toch is er iemand bij gekomen, waarvoor jouw overlijden enorm veel impact zou hebben. Misschien nog wel meer dan voor je partner of familie. Het wegvallen van een ouder, is een zwaar verlies wat voor kinderen zo ingrijpend kan zijn dat het een leven lang invloed heeft. Tegen dit verlies kun je je natuurlijk niet verzekeren!

Financieel

Mocht je komen te overlijden, dan is het gemis van jou als persoon, als vriend, partner, vader, kind, het ergst en niet op te vangen. De levens van de mensen om je heen, veranderen voor altijd. En ook financieel verandert er een heleboel, zeker wanneer het overlijden onverwacht is. Denk aan het wegvallen van je inkomen, mocht je verantwoordelijk zijn voor (een deel van) de inkomsten.

Wanneer je geen overlijdensrisicoverzekering (ORV) hebt, kan het voor je nabestaanden een groot probleem worden om het huis en de andere vaste lasten te blijven betalen. Hoe moeilijk ook, ga er eens voor zitten en maak een berekening over de financiële consequenties voor de achterblijvers wanneer jij weg valt en kies een manier om dit op te vangen.

Voorbereiden

Wanneer je zou weten wanneer je komt te overlijden, zou je een en ander kunnen voorbereiden. Soms doen mensen dat ook, zonder dat ze weet hebben van een mogelijk verhoogd risico op overlijden, zoals een ziekte. Nadenken over een begrafenis, en het bespreken of vastleggen van bepaalde wensen, zoals muziek bij de uitvaart, is iets wat steeds vaker gebeurt.

Herinneringen achterlaten

Natuurlijk zul je altijd herinneringen achterlaten, maar wanneer je kind nog klein is, is er maar weinig wat echt zal blijven hangen. En daar zou je nu al wat mee kunnen doen. Sommige mensen zorgen er voor dat er herinneringen bereikbaar zijn na hun overlijden. Ze maken dan bijvoorbeeld een video-boodschap voor hun (ongeboren) kind. Of maken een herinneringen-doos, die de kinderen dan later kunnen openen. Je kunt ook denken aan een brief aan je (ongeboren) kind, waarin je vertelt over wat je voelde toen je wist dat je een kind kreeg, of waarom je een bepaalde naam hebt gekozen.

Vertel over jezelf

Ook iets wat mooi is om te maken, is een boekje over jezelf. Je kunt daarin vertellen over je eigen jeugd en over de keuzes in je leven. Dit is niet alleen mooi voor wanneer je er niet meer zou zijn, maar ook om bijvoorbeeld mee te geven wanneer een kind op zichzelf gaat wonen, gaat trouwen of zelf een kind krijgt.

Levenslessen

Tot slot zou je ook tijd kunnen maken om levenslessen op te schrijven. En dan niet de standaard dingen die kinderen ook van anderen kunnen horen, maar dingen die je in je eigen leven hebt meegemaakt en waar je veel van geleerd hebt. Of dingen die je van anderen hebt gehoord waar je in je leven veel aan had. Een motto of lijfspreuk is ook altijd mooi, met uitleg over waar deze vandaan komt. Misschien niet het fijnste om te doen, maar wel fijn om gedaan te hebben!

Waarom ik uitkijk naar Firestarter
Jackass Forever [recensie]
Share