schippers-van-de-kameleon-strip-matena-trotse-vadersllustrator en striptekenaar Dick Matena werd begin dit jaar geëerd met de titel ‘Levend erfgoeddrager’: een prachtige beloning voor meer dan vijftig jaar stripvakmanschap. Eerder verstripte hij al Dik Trom , Afke’s tiental, Pietje Bell en Kruimeltje, en nu wordt daar met De schippers van de Kameleon nog een Kluitman-klassieker aan toegevoegd.

Recensie

De tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer wonen in Lenten, een dorp in Friesland. Op een dag vinden ze een oude boot, die ze opknappen en voorzien van een snelle motor. Zo ontstaat een krachtige boot, de Kameleon, waarmee ze vele avonturen beleven.

Screenshot 2014-11-24 at 15.10.44Het eerste boek in een grote en succesvolle serie over deze tweeling en hun boot heet “De schippers van de Kameleon“. Dick Matena heeft er nu ook een stripversie van gemaakt waarbij het verhaal uit het boek gevolgd wordt.

Als kind heb ik alle Kameleon boeken van H. de Roos gelezen, de meeste meerdere malen. Prachtig vond ik de avonturen die er werden beleefd. Mijn zonen vinden deze boeken gelukkig ook leuk en mijn man is de hele serie aan onze oudste aan het voorlezen.

De getekende versie komt in eerste instantie wat druk over. Bij het doorbladeren van het boek, moet ik moeite doen om sommige teksten te lezen omdat het gekozen lettertype niet heel duidelijk is. Maar de echte test komt wanneer ik het boek aan mijn jongste zoon van 8 geef: wat zou hij er van vinden?

Screenshot 2014-11-24 at 15.11.04

Hij gaat natuurlijk niet, zoals ik, bladeren, maar nestelt zich lekker in de bank en beging vooraan. Al snel zit hij helemaal in het verhaal en geniet er zichtbaar van. Hij heeft geen moeite met de letters, in de context zijn ze kennelijk wel duidelijk en hij vindt het echt heel erg leuk om een Kameleon boek te lezen met al die mooie tekeningen erbij.

Screenshot 2014-11-24 at 15.11.16

Kortom: dit boek is een aanrader, voor iedereen die van de verhalen van De Kameleon houdt. Of om kinderen er kennis mee te laten maken.

De Schippers van de Kameleon – getekende versie
Bekijk op bol.comNaar het verhaal van H. de Roos, getekend voor Dick Matena
Hardcover, 44 pagina’s, uitgeverij Kluitman
Bestel dit stripboek hier >>>>

Share