De Grote Hamersma 2015De feestdagen 2014 zijn weer voorbij. Maar wijn zal door de meeste Trotse vaders en moeders gewoon gedronken blijven worden., want “Wijn hoort bij de levensstijl van een grote groep Nederlanders die zich mede door dat glaasje wijn, een gelukkig mens voelt” (Goos Eilander).

Zoals iedereen in Nederland verstand van voetbal schijnt te hebben, houden wijn drinkers natuurlijk ook graag de schijn op een wijnkenner te zijn. Maar het kiezen van een goede lekkere wijn tegen een leuke prijs is natuurlijk, staande voor de wijnschappen in de winkels, niet een echt gemakkelijke opgave. Geen nood De Grote Hamersma (DGH) 2015 is beschikbaar!

En dat is wat De Grote Hamersma natuurlijk vooral is en wil zijn: een toegankelijke hulp bij het kopen van goede wijn. Daarom is de indeling van dit kloeke wijnboek (820 pagina’s) niet – zoals meestal voor wijngidsen: eerst het land en dan op naam – maar op leverancier en supermarkt en vervolgens op land én de punten aan de wijn gegeven door Harold Hamersma. Er is ook een alfabetisch register op de namen van de rode, rosé en witte wijnen, zodat de het boek ook als traditioneel handboek kan worden geraadpleegd.

De Grote Hamersma Top 100 wijnen van HamersmaNatuurlijk zijn de wijnen op punten (tussen 1-10) geclassificeerd op persoonlijke voorkeur van Harold Hamersma persoonlijk en zoals u weet is over smaak veel te twisten. Maar zonder twijfel zal het oordeel van Hamersma, die van proeven van wijn nu zo’n beetje bijna een levenstaak heeft gemaakt, ongetwijfeld beter zijn dan die van de meeste huis-tuin-en-keuken drinkers die wij als consument nu eenmaal onvermijdelijk zijn. Let wel: in de wijngids van De Grote Hamersma zijn 2625 wijnen opgenomen die door Hamersma met minimaal een 7 zijn beoordeeld. Overigens zonder verder op de prijs te letten, dus u vindt er wijnen van € 3,99 tot € 25 en meer.

Volgens eigen zeggen proeft Harold Hamersma voor de gids meer dan 7.000 wijnen dus niet alles zal men in het standaardwerk terug vinden. Verder is de gids gebaseerd op wat importeurs, handelaren en winkels en super markten ter beoordeling insturen. Dus je vindt heel veel wijnen in de gids maar zeker niet alles. Voor het voor de ‘gewone’ Nederlandse consument beschikbaar aanbod zal gelden dat als het in de DHG niet voor komt het best nog steeds een acceptabele en drinkbare wijn kan zijn maar dat het niet boven het gemiddelde qua smaak en beleving zal uitkomen.

De Grote Hamersma 2015 Emté wijnen
De Grote Hamersma 2015 Emté wijnen

In ieder geval zijn alle belangrijke winkels en internetdiensten vertegenwoordigd. Er is een lijst van naar schatting 30 leveranciers, vertegenwoordigd in deze wijn “encyclopedie” opgenomen. Dus AH, Lidl, Dirk, Emté, Hema, Vomar, om er maar een paar te noemen doen allemaal mee, dus als je een lekkere wijn wilt hebben en je bent op weg naar de Jumbo, raadpleeg eerst even De Grote Hamersma 2015 en je weet waar je in het wijnschap naar moet kijken!

Harold Hamersma is en begenadigd schrijver. Zijn voorwoord is zeer leesbaar en lezenswaardig omdat hier in een paar pagina’s de wijnwereld met zijn spelregels, weer-afhankelijkheid, landen, streken, gewijzigde productie wijze, en smaak trends scherp neerzet wordt. Maar ook de beschrijvingen zijn leesbaar, gevarieerd en vaak met humor. En voor degenen die De Grote Hamersma ook als wijn-encyclopedie wil gebruiken staan er een mooi overzicht in van alle druivensoorten, Ook staat aangegeven wanneer het een zogenaamde biologische wijn is, mousserende, zoet (dessert) en het een fairtrade keurmerk heeft.

Hamersma, Cotes de Jura, Album, Witte wijnVoor veel mensen zal zeker ook de lijst van beste wijnen (De 100 van Hamersma!) het leukste onderdeel zijn. Naast de 100 beste volgens DGH (winnaar 2915: “Domaine les Bottes Rouges, Album, wit, Frankrijk, Côes du Jura €32,50, Bolomey Wijnimporteurs!) zijn er lijsten van de beste supermarkt wijnen, beste slijterij wijnen, beste wijn speciaalzaak wijnen, best internet wijnen, beste bio-wijnen en beste mousserende wijnen.

Ook bij Harold Hamersma blijft Frankrijk het wijnland bij uitstek. In de editie van 2015 komen 963 besproken wijnen uit Frankrijk, en op de tweede en derde plaats Italië met 963  en Chili met 286 wijnen.

De Grote Hamersma 2015 – Harold Hamersma
Bekijk op bol.comGebonden, 832 pagina’s, uitgeverij Nieuw Amsterdam
Bestel dit boek hier >>>>

Share