Voor in bed, op het toilet of in bad: Sterrenkunde

Sterrenkunde-voor-in-bed-op-het-toilet-of-in-bad-trotse-vadersWaarom ziet de maan er elke dag anders uit? Wat is het verschil tussen een vallende ster en een komeet? Waarom kan een kaars niet branden in de ruimte, maar de zon wel? Wat gebeurde er vlak na de oerknal? Kunnen we écht niet sneller reizen dan het licht? Van de planeten in ons eigen zonnestelsel tot zwarte gaten, donkere materie en supernova’s ver daarbuiten, in “Sterrenkunde voor in bed, op het toilet of in bad” komt het allemaal aan bod.

Recensie

Na de indrukwekkende film over het leven van Stephen Hawking gezien te hebben (klik hier voor een verslag van de première van ‘A Theory of Everything’) had ik zin om weer wat te lezen over het heelal. Zwarte gaten, supernova’s, de mogelijkheid om sneller dan het licht te reizen. Allemaal onderwerpen die me interesseren en waar ik al het een en ander van af weet, maar niet voldoende om het ècht te begrijpen.

“Voor in bed, op het toilet of in bad is een hele serie boeken over “moeilijke onderwerpen”. Sterrenkunde voor in bed, op het toilet of in bad lijkt me de titel van een boek waarbij geen achtergrond van natuurkunde vereist is om het te kunnen begrijpen. Eens kijken of dat ook echt zo is!

Screenshot 2015-01-12 at 12.25.53

 

Het boek is geschreven door Sarah Brands. Zij heeft in 2012 haar bachelor diploma Natuur- en Sterrenkunde cum laude behaald en is daarna de master Astronomy and Astrophysics gaan doen. Haar fascinatie voor deze materie is goed terug te zien in het boek.  Het lijkt wel alsof ze alle vragen die ze zelf had, voor ze ging studeren, aan de lezer probeert uit te leggen.Screenshot 2015-01-12 at 12.16.48

Dat uitleggen gebeurt in “vertel-taal”. Geen eindeloze wetenschappelijke teksten, maar geschreven alsof ze het aan de keukentafel uitlegt. In lekentaal, met huis-tuin-en-keuken voorbeelden en met schetsjes die eruit zien alsof ze aan diezelfde keukentafel op papier zijn gezet.

Nu ben ik zelf wel geïnteresseerd in astrofysica, en ben ik niet “bang” van exacte wetenschappen, maar wanneer je denkt “dat begrijp ik toch niet”, maar je wilt er toch eigenlijk wel meer over weten, is dit een prachtig boek. Te begrijpen voor iedereen en interessant voor iedereen, of je nu al wel iets over sterrenkunde weet, of nog helemaal niets.Screenshot 2015-01-12 at 12.16.38

Sterrenkunde voor in bed, op het toilet of in bad is wat mij betreft een aanrader voor iedereen met interesse in sterrenkunde of voor mensen die gewoon willen weten wat de diverse begrippen betekenen. En het is inderdaad prima weg te leggen naast bed, toilet of bad, want door de korte hoofdstukken is het echt een boek om regelmatig even op te pakken en even in te lezen. Voor de prijs hoef je het niet te laten (€ 9,95 bij Bol)

Sterrenkunde voor in bed, op het toilet of in bad – Sarah Brands
Bekijk op bol.comHardcover, 160 pagina’s, uitgeverij BBNC
Bestel dit boek hier >>>>

Karina (556 Posts)

Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.


Wie is wie bij Disney Gravity Falls
Blue Monday? Kijk dan even naar de Minions met "Happy"
Share