Screenshot 2015-01-17 at 10.11.22Een baby heeft een hogere traanproductie van een volwassene. Dat is prettig, want traanvocht beschermt tegen infecties en omdat je baby nog weerstand moet opbouwen is het goed dat de vaak wat vochtige oogjes van je kleintje er voor zorgt dat ze minder snel ontstoken raken.

Traanvocht
Traanvocht bevat enzymen en bestaat voornamelijk uit water en slijm. En daar zit meteen ook het ‘gevaar’: de traanbuizen zijn nog erg klein en kunnen het traanvocht niet altijd goed afvoeren. Daardoor kunnen er korstjes ontstaan rondom de oogjes. Die zien er vaak wat gelig uit en kunnen verder geen kwaad. Het is wel belangrijk om ze te verwijderen omdat deze korstjes de kans op ontstoken oogjes vergroten.

Korstjes verwijderen
Deze korstjes verwijderen doe je het beste met een nat, zacht washandje. Neem lauw water, dat is het meest aangenaam en gebruik geen zeep, dat is niet nodig. Ga niet te hard wrijven, door het lauwe water worden de korstjes vanzelf zachter en kun je ze eenvoudig weghalen. Zorg ervoor dat er geen vuiligheid in de oogjes komt, dus veeg de korstjes weg van het oog.

Wanneer de korstjes erg dicht op het oog zitten, handel je hetzelfde als bij ontstoken ogen (zie verderop in dit artikel)

Ontstoken ogen
Wanneer een oogje extra vochtig is, veel traant en het traanvocht wat troebel is, is er vaak sprake van een ontstoken oogje. Er komt dan meestal wat pus uit wat geelachtige korstjes vormt om de oogjes. Vaak is het oogwit wat rood en soms zijn de oogleden wat dikker, opgezwollen. Een baby of dreumes zal ook de neiging hebben meer in zijn/haar oogjes te wrijven.

Screenshot 2015-01-17 at 10.15.14

Schoonhouden
Voor ontstoken oogjes hoef je meestal niet naar een dokter. De eerste stap is goed schoonhouden en dat kun je prima zelf. Nodig hiervoor is steriele gaasjes en afgekoeld, gekookt water.

“Van buiten naar binnen”
Maak het gaasje nat in het water en wrijf er voorzichtig mee over het ontstoken oogje. Dit doe je van “buiten naar binnen”, dat wil zeggen: naar de neus toe. Maak niet alleen het ontstoken oogje goed schoon, maar ook het andere oogje en neem daarvoor een nieuw steriel gaasje.

Wimpertjes
Doe dit meerdere malen per dag, zeker wanneer je kindje niet goed van het oogje kan afblijven. Krijg je de korstjes niet goed weg, “week” ze dan door een extra nat gaasje er even op te houden. De korstjes worden dan zacht en zijn eenvoudiger te verwijderen. Doe dit ook wanneer ze vast zitten aan de wimpertjes.

Kamille thee
Er zijn ook mensen die als tip geven om in plaats van water, een kamille oplossing (bijvoorbeeld afgekoelde kamille-thee) te gebruiken. Dit is niet effectiever.

Borstvoeding
Wat volgens de ervaringen van vele Trotse Moeders wel effectief lijkt te zijn is borstvoeding. Dus, geeft de Trotse Moeder van je kind borstvoeding, dan zou je kunnen proberen of het ook bij jullie kindje werkt. Een beetje moedermelk opvangen en in het oogje druppelen.

Huisarts
Geeft schoonhouden geen verbetering, is het oogje erg dik en/of rood of duurt het te lang voor het over gaat, ga dan zeker even naar de huisarts. En natuurlijk ook wanneer je het niet vertrouwd, of onzeker bent over of het goed gaat. Een huisarts kan tips geven en eventueel ook een speciale ooggel (met antibioticum) voorschrijven.

Share