Screenshot 2015-04-08 at 13.32.43Ter gelegenheid van Koningsdag, op maandag 27 april, heeft de Borre Leesclub honderden 8- en 9-jarige basisschoolkinderen in Nederland gevraagd wat zij zouden doen als ze koning(in) zouden zijn. Dit leidde tot veel ontroerende en hilarische antwoorden; van “oneindig pizza eten” tot “een leuke dag beleven met vamielie”. Veel kinderen hadden zelfs de serieuze wens om de wereldproblematiek aan te pakken. De Borre Leesclub zet de top 3 op een rij.

Betere medicijnen voor zieke mensen
Uit het onderzoek blijkt dat 32% van de ondervraagde kinderen zich zorgen maakt over de gezondheid van hun landgenoten. “Ik zou zorgen dat dokters betere medicijnen verzinnen voor bijvoorbeeld kanker” is het meest gegeven antwoord. Julian uit Enschede gaf als motivatie: “Omdat ik geen zieke mensen op aarde zou willen hebben.” Kasper uit Den Haag is onder de indruk van het werk van zijn ouders. “Mijn vader en moeder zijn dokter en ik wil ook dokter worden. Daarom koos ik dit.” Kamara uit Hoorn weet hoe vervelend het is om ziek te zijn en wil daarom betere medicijnen.

Armoede oplossen
De ondergevraagden zijn onder de indruk van de armoede in de wereld, want 20% gaf als antwoord “armoede oplossen”. Lyndsey uit Utrecht zegt: “Het goed is voor het land om armoede op te lossen.” Joe uit Nieuwegein wil een boomhut bouwen van tientallen verdiepingen en deze delen met mensen die geen huis hebben. “Het is spoedig nodig dat het opgelost wordt in Nederland” was volgens Aminata uit Rotterdam de reden om armoede op te lossen.

Opvang voor zieke dieren
De kleine respondenten maken zich tevens druk om huisdieren, omdat dieren “liev” zijn. Volgens Florian uit Utrecht, moet er een plek zijn om zieke dieren op te vangen. Michaëla uit Nieuwegein wil dat er een plek is voor dieren om te leven wanneer deze ziek worden.

Screenshot 2015-04-08 at 13.31.03

Share