unknownRoué Verveer maakt zich zorgen over de opvoeding in Nederland. Over slappe ouders die geen grens trekken. Over kinderen die de regie overnemen in huis. Hij vergelijkt zijn strenge opvoeding in het Suriname van de jaren tachtig met de manier waarop hij zijn twee zonen opvoedt – Amsterdam jaren tien – en wat hij om zich heen ziet. Niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis van zaken, schrijft hij even geestig als bevlogen over Surinaamse ‘je gaat doen wat ik zeg’-ouders en Nederlandse ‘wil je broccoli of spinazie’-ouders. Waarom? Daarom! is een opvoedboek met een knipoog, vanuit een nieuw, Surinaams perspectief.

Recensie
Bekijk op bol.comEen hele tijd geleden heb ik het boek “Strijdlied van een tijgermoeder” gelezen. Dit boek was door een Chinees-Amerikaanse moeder geschreven die samen met haar Joods-Amerikaanse man twee dochters heeft en hen een ‘Chinese opvoeding’ gaf. waarom-daarom-roue-verveer-trotse-vaders-1Totaal anders dan wij, in Nederland en België, gewend zijn en soms zat ik met gekrulde tenen medelijden te hebben met de dochters van Amy Chua. Toch gaf dit boek ook inzichten, want in het soft-en-meegaand-en-invoelend-en-ruimte-gevend opvoeden zoals velen van ons doen, is zeker ruimte voor verbetering.

En dat geldt ook voor Waarom? Daarom!, het boek wat Roué Verveer geschreven heeft. Maar gelukkig is het minder heftig qua emotionele aanpak en geeft het meer “ja, eigenlijk heb je wel gelijk” momenten bij het lezen. Wel vond ik de manier waarop hij uitlegt waarom slaan ook bij de opvoeding hoort tegen alles indruisen waar ik achter sta. Maar ondanks dat is heeft het boek ook mij als opvoeder, veel te bieden.

Roué Verveer is een Nederlander, in 1972 geboren in Suriname. In Nederland is hij bekend als cabaretier en acteur en zijn boek is humorvol geschreven. En eerlijk: het laat ook zijn twijfel en problemen als vader en opvoeder zien.

waarom-daarom-roue-verveer-trotse-vaders-2

Roué Verveer vertelt over hoe hij de Nederlandse manier van opvoeden bekijkt en zet daar de manier van opvoeden uit Suriname tegenover. waarom-daarom-roue-verveer-trotse-vaders-3Niet omdat het één beter is dan het ander, maar omdat beide manieren anders zijn. De Surinaamse manier wordt verduidelijkt met prachtige uitspraken van “Tant’ Wonnie”, meestal heldere one-liners. Sowieso is het omslachtig formuleren ook niet iets wat bij het Surinaams opvoeden past. Recht voor zijn raap en duidelijk. Geen discussie mogelijk, maar wel op een manier waardoor kinderen begrijpen dat hun Waarom? met een eenvoudig Daarom! beantwoord wordt.

Eigenlijk is het erg duidelijk: de ouders/opvoeders stellen de regels vast en de kinderen houden zich er aan. Zonder zich af te vragen waarom, want dat hebben de ouders/opvoeders al gedaan. Klaar. En ook daar zit een heleboel in. Ik betrap me er regelmatig op dat ik een discussie aanga met een van mijn kinderen over waarom hij moet opruimen… (bijvoorbeeld, er zijn nog talloos andere voorbeelden aan te geven). Wanneer ik er aan denk zeg ik: “eerst luisteren, daarna kunnen we er over praten”, maar veel verder dan dat ga ik niet, en ik vergeet zelfs dat erg vaak, wat wel aangeeft dat het niet in mijn ‘systeem’ zit.

waarom-daarom-roue-verveer-trotse-vaders-4

Bij een Surinaamse opvoeding hoort kennelijk ook slaan, of een tik uitdelen. Daar ben ik zelf pertinent op tegen en ik kan me dan ook niet vinden in de uitleg in het boek waarom dit goed zou zijn voor je kind. Slaan zal ik mijn kinderen niet doen, dan vind ik persoonlijk ook niet goed te praten, maar een beetje meer strengheid (eigenlijk duidelijkheid) kan in mijn opvoeding geen kwaad en daarom vond ik het erg waardevol en ook komisch om Waarom? Daarom! te lezen. Ik zal er zeker de voor de opvoeding van mijn kinderen goede dingen ter verbetering uit proberen te blijven halen!

Waarom? Daarom! – Roué Verveer
Bekijk op bol.comOpvoeden op z’n Surinaams
Paperback, 184 pagina’s, uitgeverij Atlas Contact
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share