baron-1898-efteling-jacques-vriens-presentatie-verslag-olaf-vugts-trotse-moeders-vaders-4Onder een stralende zon stonden drie ‘kompels’ me gisteren op te wachten bij De Efteling. Speciaal voor de perspresentatie van het boek Baron 1898 waren ze even ‘bovengronds’ gekomen om ons te begeleiden.

baron-1898-efteling-jacques-vriens-presentatie-verslag-olaf-vugts-trotse-moeders-vaders-6Voor degene die nog niet eerder van Baron 1898 gehoord hebben: Baron 1898 is de naam van een mijn, waarin je onder de grond moet om op zoek te gaan naar goud en het is daarmee ook de naam van een ‘divecoaster’ die de nieuwste attractie van de Efteling is, waarmee je dit avontuur kunt beleven.

Een divecoaster is een achtbaan met -in dit geval- een ‘vrije val’ van 37,5 meter. Kijk hieronder naar een filmpje van deze attractie:

Met de Baron 1898 op de achtergrond, waren kinderen van een basisschool en een heleboel mensen van de pers aanwezig om meer te weten te komen over de attractie en vooral over het boek waarin Jacques Vriens het verhaal van Baron 1898 uit de doeken heeft gedaan. Voor een recensie van het boek, klik hier >>>>

Screenshot 2015-09-09 at 21.12.45

Een van de kompels presenteerde de middag. Zo kwam eerst Olaf Vugts aan het woord, directeur van De Efteling, die vertelde over het ontstaan van het idee van de nieuwe Efteling attractie. Een gedreven, enthousiaste man, die duidelijk trots is op het park èn op de nieuwste aanwinst.

Vervolgens kwam Jacques Vriens aan het woord, die het verhaal uit het boek in het kort vertelde en er stukken uit voorlas. Zo goed als Jacques Vriens kan vertellen in zijn boeken, zo goed kan hij ook voorlezen. Ik heb later die dag het boek zelf gelezen en hoorde bij bepaalde fragmenten de stem van Jacques Vriens terug!

baron-1898-efteling-jacques-vriens-presentatie-verslag-olaf-vugts-trotse-moeders-vaders-7

Het bijzondere van deze presentatie was dat er zo duidelijk naar voren kwam dat boek en attractie een aanvulling zijn op elkaar. De attractie wordt nog leuker, nog meer een totaalbeleving, wanneer je het verhaal er omheen gelezen hebt. Ik ben zelf eerst in de attractie gegaan (jawel! en het was leuk!!) en heb daarna het boek gelezen, en dingen die ik bij de attractie had gezien, zoals de kleding van de mijnwerkers die aan het plafond hingen en gingen bewegen alsof het Witte Wieven waren, kwam ook in het boek voor. Welke volgorde je ook kiest: eerst boek, daarna attractie of andersom, het is zeker aan te raden om beide te beleven!

baron-1898-efteling-jacques-vriens-presentatie-verslag-olaf-vugts-trotse-moeders-vaders-4

Het was een ontspannen middag waarin zowel Jacques Vriens als Olaf Vugts alle tijd namen om vragen van de kinderen (en van de pers) te beantwoorden. Uiteraard was het erg passend dat er geregeld in een zin gepauzeerd moest worden omdat het gegil van de mensen die aan de ‘vrije val’ begonnen, de boel overstemden 😉

Het officiële gedeelte: de overhandiging van het eerste boek door de schrijver aan Olaf Vugts, werd vooraf gegaan door het geven van een plakkaat van de directeur van de Efteling aan Jacques Vriens, waarmee hij officieel tot kompel van de Efteling werd benoemd. Een verdiende eretitel!

baron-1898-efteling-jacques-vriens-presentatie-verslag-olaf-vugts-trotse-moeders-vaders-3

Aan alle uitgevers een oproep: doe net zoals uitgeverij Unieboek / Het Spectrum en kies voor De Efteling als locatie voor boekpresentaties. Ik zal er zijn!

baron-1898-efteling-jacques-vriens-presentatie-verslag-copyright-trotse-moeders-vaders-5Aan alle kinderen, groter dan 1 meter 40: ga het boek lezen! Het is echt interessant en mocht je een keer in Baron 1898 willen gaan, dan is deze attractie daardoor alleen nog maar leuker!

Voor de volledige recensie van het boek Baron 1898 klik je hier >>>>

Bekijk op bol.comOm het boek te bestellen, kun je hier klikken >>>>

baron-1898-efteling-jacques-vriens-presentatie-verslag-copyright-trotse-moeders-vaders-6

Share