Veilige autoEen auto moet niet alleen mooi zijn. Hij moet natuurlijk ook veilig zijn. Zeker als je kinderen hebt. Er zijn tegenwoordig zeer veel veiligheidssystemen verkrijgbaar voor auto’s , van adaptieve cruise control tot vermoeidheidsdetectie.

De vele opties die je hebt maakt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat zijn nou echt belangrijke dingen om op te letten als het om de veiligheid van auto’s gaat?

Jaarlijks gebeuren er meer dan 100.000 verkeersongelukken in Nederland. Er is dus een goede kans dat jij ook een keer aan de beurt bent. Dan kan je maar beter goed voorbereid zijn. Bijvoorbeeld met een goede autoverzekering, maar ook door een veilige auto te hebben. Met een veilige auto heb je een minder grote kan om iets over te houden aan een ongeluk.

Het sterrensysteem van Euro NCAP
De makkelijkste manier om de veiligheid van een auto te checken is via de website van Euro NCAP. Dit is een instituut dat is opgericht door een aantal Europese overheden. Aan de hand van een serie uitgebreide voertuigtests beoordelen ze van elke auto hoeveel bescherming deze biedt bij een aanrijding. Dit wordt uitgedrukt met een beoordeling van tussen de één en vijf sterren.

Geen botsscore? Dan hier op letten
Kan je geen beoordeling van je beoogde auto vinden? Let dan in ieder geval op deze kenmerken.

  • Zijn er airbags voor bestuurder en passagier aanwezig?
  • Zijn er zijairbags voor het hoofd aanwezig?
  • Zijn de remmen voorzien van ABS?
  • Heeft de auto stabiliteitscontrole (ESC)?

Automatisch noodremsysteem
Er zijn verder nog een heleboel veiligheidssystemen voor auto’s die je veiligheid verhogen doordat aanrijdingen kunnen voorkomen of de klap kunnen verzachten. Het zijn er te veel om hier allemaal te behandelen, maar een opkomend systeem waar volgens de Consumentenbond veel potentie in zit is het automatische noodremsysteem (AEB). AEB kan waarschuwen of zelfs ingrijpen als een botsing dreigt te gebeuren. AEB is wordt ook meegenomen in de tests van Euro NCAP.

Door op dit alles te letten verhoog je je veiligheid in het verkeer. Maar belangrijker misschien nog wel is om op een veilige manier aan het verkeer deel te nemen. Draag altijd je gordel, houd voldoende afstand en laat de auto staan als je gedronken hebt.

Veel succes met het zoeken naar je nieuwe auto!

[foto: Flickr, David D]

Share