Meccano Meccanoid G15 KS van Spin Master is genomineerd als Speelgoed van het Jaar 2015 in de leeftijdscategorie kinderen van 10 -11 jaar. Er kan t/m 01 november 2015 gestemd worden op dit speelgoed. Je maakt daarmee kans op mooie prijzen. Stemmen kan via deze link >>>>

meccano-meccanoid-g15-ks-robot-spin-master-speelgoed-van-het-jaar-2015-trotse-moeders-speelgoed-samen-copyright-trotse-vaders

meccano-meccanoid-G15-KS-robot-speelgoed-van-het-jaar-2015-trotse-moeders-vaders-speel-goed-samen-2Meccano Meccanoid G15 KS; informatie van de fabrikant (Spin Master)
Met de Meccano Meccanoid leren kinderen bouwen en programmeren. Eerst wordt de robot in elkaar gezet maar die kan je dan al helpen: hij assisteert je bij het in elkaar zetten. De robot reageert op commando’s en kan je b.v. moppen vertellen, of leuke weetjes. Ook kan hij voor je dansen of kungfu bewegingen maken. Met behulp van een smartphone is hij in staat je bewegingen na te doen. Via een tablet of smartphone kan je hem besturen. Ook kun je hem programmeren dankzij de innovatieve LIM technologie.

meccano-meccanoid-G15-KS-robot-speelgoed-van-het-jaar-2015-trotse-moeders-vaders-speel-goed-samen-3Juryrapport:
De jury is zich bewust dat dit een duur artikel is maar ook een artikel met heel veel mogelijkheden en bijzonder innovatief. In de toekomst zullen we steeds meer van dit soort speelgoed zien. Maar ook in het echte leven: robots gaan een steeds grotere rol spelen. Met deze robot is er sprake van integratie van mechanica en programmeren en dat laatste gaat vrij eenvoudig. Een robot die eerst gebouwd wordt en daarna geprogrammeerd. Techniek wordt leuk en je hebt een aandoenlijk en gezellig huismaatje gemaakt.

Pedagogisch verslag:
Dit stuk speelgoed is wel heel bijzonder, en dat om verschillende redenen en niet alleen maar om de opvallende prijs van dit genomineerde speelgoed van dit jaar. Het is bijzonder omdat deze Meccano Meccanoid het aloude Meccano in de moderne digitale tijdperk brengt.

meccano-meccanoid-G15-KS-robot-speelgoed-van-het-jaar-2015-trotse-moeders-vaders-speel-goed-samen-1De hedendaagse discussie in onderwijsland over de z.g. 21ste eeuwse vaardigheden en het in overeenstemming brengen van het basisschoolonderwijs met die vaardigheden, lijkt in dit stuk “speelgoed” volop de kans te hebben gekregen. Op veel technische vaardigheden om met Meccano van alles te bouwen wordt bij de opbouw van deze Meccano Meccanoid G15 KS een beroep gedaan. Dat deed Meccano altijd al, maar hier hebben we dan opeens een – zeg maar – gehumaniseerde Meccano: je kunt er een imitatiemens mee bouwen! Nu is dat op zichzelf niet zo bijzonder, want met veel speelgoed is dat al wel mogelijk. Een pop is niet anders.

Maar, met deze Meccanoid lijkt de mens te bouwen aan een oude droom: het maken van een mens, van Mephostopheles. In Japan is de vermenselijking van robots al een eind op weg. Robots die heel sterk op mensen lijken hebben daar al een plek in gezinnen gevonden en functioneren als bediende, gezelschapsdame en verpleegkundige, enz. meccano-meccanoid-G15-KS-robot-speelgoed-van-het-jaar-2015-trotse-moeders-vaders-speel-goed-samen-1Zo ging in Japan in juni 2015 de zorgzame robot Pepper in een paar minuten duizend keer over de toonbank. Deze robot zou met behulp van zijn gevoelens in een winkel kunnen werken en op kinderen kunnen passen. Zo ver is het met Meccano Meccanoid niet. Maar je kunt wel erg veel met deze Meccano Meccanoid doen: praten, lopen, dansen, grapjes maken, nadoen wat jij doet, enz.

Wat ik als opvoedkundige interessant aan deze Meccanoid vind is dat we hier speelgoed hebben – beter: een constructieset – waarmee moderne jongeren (en waarom ook niet ouderen?) met klassiek constructiespeelgoed werkend alle moderne technieken van het programmeren, het werken met sensoren, motoren, servo’s, camera, smartphone of tablet toepassen en zo van “dood” materiaal iets wat op “menselijk leven” lijkt te bouwen. Om vervolgens die robot gedrag te leren die de bouwer zelf ontwerpt en wenst.

Zolang de bouwers zich bewust zijn dat ze geen echt mens, maar een robot bouwen die veel toepassingen kan hebben, maar nooit een eigen karakter of identiteit, zullen die bouwers veel plezier kunnen beleven aan deze Meccano Meccanoid. Misschien bedenken die bouwers dan ook nog nuttige gedragsschema’s voor de robot die hem inzetbaar maken voor iets nuttigs of leuks.

meccano-meccanoid-G15-KS-robot-speelgoed-van-het-jaar-2015-trotse-moeders-vaders-speel-goed-samen

Bekijk op bol.comMeccano Meccanoid G15 KS bestel je hier >>>>

 

Voor de persoonlijke mening van een jurylid van de vakjury en meer uitleg over wat je met dit speelgoed kunt en hoe je er (samen) mee kunt spelen, klik hier >>>>

Voor informatie over ander speelgoed wat is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2015, klik hier >>>>

Share